Harkema-Opeinde en FC Birdaard remiseren alweer · Foto('s): Klaas Elzinga
  Klaas Elzinga

Harkema-Opeinde en FC Birdaard remiseren alweer

zondag 10 november 2019

Voor de derde keer in een jaar tijd heeft een duel tussen Harkema-Opeinde en FC Birdaard geen winnaar opgeleverd. Net als bij de voorgaande twee ontmoetingen, was Harkema-Opeinde het minst tevreden met de puntendeling. Het krachtsverschil was niet groot. Toch brachten de Harekieten over het geheel het verzorgdere veldspel. Ook de kansenbalans sloeg in het voordeel van de groengelen uit. Waar scoren vorige week van een leien dakje ging, lukte dat in Birdaard niet. Omdat de Harkemaster defensie nauwelijks iets weggaf, volgde er een logische 0-0.

Na een redelijk begin, zakte Harkema-Opeinde tussen minuut 10 en minuut 30 weg. Weliswaar hadden de bezoekers het een overwicht in balbezit, de passing was slordig. De meeste dreiging ging in die fase uit van Birdaard. De enige keer dat de gastheren dicht bij een doelpunt waren, was vanuit een vrije trap. Edwin Kooistra draaide de bal in de 11de minuut prima richting doel. Harkema-goalie De Graaf stompte de bal uitstekend uit de hoek. Zo’n beetje vanaf het halfuur nam Harkema het initiatief over. De combinaties verliepen steeds soepeler. Al vlot kwamen er kansen. Met name vanuit de lucht was er gevaar. Er volgde een fase van vier minuten waarin Harkema-Opeinde tot vier keer toe een kopkans kreeg. Deze kansen hadden twee overeenkomsten: alle vier keer was het Albert Veenstra die kopte en alle vier keer trof Veenstra geen doel. De fraaiste mogelijkheid van het kwartet was de tweede, toen Veenstra na een klasse voorzet van Dennis Postma vogelvrij in kon koppen. De poging miste richting en kon gemakkelijk geplukt worden door keeper Verhaag. Meer moeite had Verhaag met de kopbal een minuut later. Dit keer kwam de voorzet van Sake Kooistra. Veenstra kwam prima voor de man en knikte knap naar de benedenhoek. De redding van Verhaag was puik. Op slag van rust ook nog een kopkans van Birdaard. Een vrije trap werd koppend verlengd richting het Harkemaster doel. Doelman De Graaf redde fraai.

De rust maakt geen einde aan de reeks kopkansen. In de 52ste minuut legde Albert Veenstra de bal perfect op het hoofd van de geheel alleen voor het doel staande Hille Postma. De ijverige Postma kon het hoofd niet goed genoeg achter het leder krijgen en kopte over. Een minuut later aan de andere zijde van het veld weer een kopbal waar wellicht meer in had gezeten. Een bal van Edwin Kooistra vanaf eigen helft werd door de lopende Lars Wouda tegendraads verlengd en stuiterde redelijk ver naast. Na de zoveelste gemiste kopkans was er een periode van twintig minuten waarin Harkema een overwicht had, maar nimmer tot kansen kwam. Er waren al 74 minuten gespeeld toen het weer echt gevaarlijk werd. Ietwat verrassend werd het dit voor de Harkema-veste. Rainer de Groot kwam een teen tekort om een vrije trap van Lennart Kooistra tot doelpunt te promoveren. Beide teams gingen in het laatste kwartier nadrukkelijk op zoek naar de zege. Met name de gasten waren er dicht bij om deze ook daadwerkelijk uit het vuur te slepen. Een lange bal van achteruit leek een gemakkelijk opraper te worden voor Birdaard-goalie Verhaag. Het natte veld deed Verhaag uitglijden, waardoor de toegesnelde Cris Alma plotseling de kans rook de openingstreffer te forceren. De hoek waarin Alma stond was lastig en de draai die hij moest maken was ook geen comfortabele. Toch slaagde hij erin de bal richting het doel te krijgen. De inzet miste kracht en kon gemakkelijk geruimd worden. Twee minuten later bracht Paul van der Heide met een poging van afstand bijna de beslissing. Het verdekte schot werd goed gepareerd door keeper Verhaag. Geen winnaar dus op sportpark De Swellen.

Met name voor Harkema-Opeinde voelde dit als een teleurstelling. Toch hoeft “De Heide” zich niet te schamen voor de puntendeling. Weliswaar geen driepunter dit weekend. Wel werd voor de derde week op rij geen tegentreffer geïncasseerd. Dat is toch een kracht aan Harkemaster zijde. Dennis Postma ontpopt zich tot een formidabel mandekker, Wytse Couperus heeft de prima vorm van het vorige seizoen behouden en de “gelegenheidsverdedigers” Fokko Spinder en Sake Kooistra houden zich uitstekend staande. Daar komt bij dat er met André de Graaf een keeper staat die op cruciale momenten de ploeg uit sleeptouw neemt. Volgende week zal deze defensie zwaar op de proef worden gesteld. Potentieel periodekampioen Kootstertille komt dan langs in Harkema.

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 08:00
  • 08:00 - 10:00
  • 10:00 - 12:00
  • 12:00 - 14:00
  • 14:00 - 18:00
  • 18:00 - 20:00
  • 20:00 - 22:00