Harkema-Opeinde kampioen na zege in Boornbergum

Zondag 30-04-2017
HARKEMA - Op 5 juli 1946 werd in het toenmalige dorp Harkema-Opeinde een op zondag voetballende vereniging opgericht, die dezelfde naam droeg als het dorp waaruit het afkomstig was. Het vlaggenschip van de club moest logischerwijs beginnen in de laagste klasse. Dat niveau werd destijds al na een jaar ontstegen. In het oprichtingsseizoen werd Harkema-Opeinde meteen kampioen. In mei 2016 maakte Harkema-Opeinde de stap naar het zaterdagvoetbal. Consequentie van deze overgang was dat het eerste elftal op het laagste niveau moest beginnen. De geschiedenis herhaalde zich. Net als in 1946 kon De Heide de kelderklasse al na een jaar vaarwel zeggen. Zaterdagmiddag werd Harkema-Opeinde kampioen van de vijfde klasse B door met 0-2 te winnen in Boornbergum.

Een kampioenschap lag in Boornbergum niet voor de hand. Harkema-Opeinde moest zelf winnen. Mocht die opdracht slagen, dan waren de groengelen nog afhankelijk van GSVV. Toch leek het naderende kampioenschap de nodige druk met zich mee te brengen. Harkema speelde in het eerste bedrijf matig. Dat was ook de verdienste van Boornbergum, dat er met name in de beginfase fel op zat en de ruimtes klein hield. De bezoekers hadden een overwicht. Toch was de grootste kans in het eerste bedrijf voor de thuisploeg. Goalgetter Joran Wiersma verscheen na een steekpass oog in oog met Harkema-goalie Andre de Graaf. De anders zo trefzekere Wiersma schoot voorlangs. Harkema-Opeinde kwam niet verder dan enkele mogelijkheden. Dat zou veranderen in de tweede helft. Meteen nadat arbiter Vellinga het tweede bedrijf in gang zette, namen de Harkemasters de touwtjes in handen. In minuut 48 speelde Hilbrand Benedictus Wilbert Huitema vrij. Die raakt het leder verkeerd waardoor de bal naast zeilde. Twee minuten hierna was het Benedictus zelf die met de bal aan de haal ging na weifelend optreden van de Boornbergum-defensie. Benedictus stormde alleen op het vijandelijke doel af, maar raakte het lichaam van keeper Van der Heide. Diezelfde Van der Heide kon in de 53ste minuut opgelucht ademhalen. Hevig onder druk gezet door Fokko Spinder, schoof de Boornbergum-keeper de bal in de voeten van Wilbert Huitema. Die schoot de bal te gehaast in. In twee instanties kon goalie Van der Heide zijn fout herstellen. Het was uitstel van executie.

Er waren 58 minuten gespeeld toen de openingstreffer een feit was. Wilbert Huitema produceerde een harde voorzet, die door Jouke Spoelstra uitstekend voor het doel werd gekopt. Hier stond Hilbrand Benedictus, die al zwevend via de binnenkant van de paal raak kopte: 0-1. De thuisploeg kreeg drie minuten later een nieuwe tik te verwerken. Joran Wiersma maakte een overtreding op het middenveld en kreeg zijn tweede kaart. Spelen met een man meer brengt zelden het beste in Harkema-Opeinde naar boven, zo leert de ervaring. Meteen na de rode kaart kwam de ploeg van Willem Schokker zowaar even in de verdrukking. Keeper Andre de Graaf redde uitstekend – met behulp van de paal – op een inzet van Remco Postma. Toen de klok op 74 minuten stond werd de wedstrijd koud gemaakt. De prima invallende Alex van der Tuin speelde Dennis Postma aan. Die leverde een afgemeten voorzet af aan Hille Postma, die de bal uitstekend langs de vallende Boornbergum-keeper kopte: 0-2. Het laatste kwartier kenmerkte zich door legio kansen voor de bezoekers. Gerard Spinder, Dennis Postma, Sjirk Bruining en Jouke Spoelstra waren dicht bij een treffer, maar scoorden niet. De aandacht bij de honderden meegereisde supporters ging in die fase vooral uit naar de wedstrijd tussen GSVV en OKVC, waar de tussenstand 1-1 was. De ploeg uit Gerkesklooster had er eerder dit seizoen een handje van regelmatig in de slotfase toe te slaan, maar dit lukte de roodhemden tegen OKVC niet. Sterker nog, het waren de Groningers die in de slotfase nog twee keer scoorden.

Het kampioenschap werd zo een feit. De twaalfde keer op rij dat Harkema-Opeinde 1 een kampioenschap op vreemde bodem viert. Met 62 punten uit 24 duels staat het buiten kijf dat de Harkemasters de terechte kampioen zijn. In de vierde klasse zal De Heide zeker geen modderfiguur slaan, zo is de veronderstelling. Eerst wachten echter nog twee wedstrijden, Velocitas thuis en GSVV uit. Hierin kan de ploeg van Willem Schokker een unieke prestatie leveren door samen met GOMOS van alle 475 standaardteams in district noord ongeslagen te blijven.

terug naar overzicht

© Foto's: Albert Schievink

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie