Harkema Opeinde komt in enerverende derby nipt tekort tegen Kootstertille · Foto('s): Jappie Borger
  Jappie Borger

Harkema Opeinde komt in enerverende derby nipt tekort tegen Kootstertille

zondag 20 februari 2022

HARKEMA OPEINDE – Het streekduel Harkema Opeinde – Kootstertille had dit weekeinde veel aspecten die een derby mooi maken: twee ploegen die er alles aan deden een goed resultaat te behalen, goede momenten, flaters, fraaie goals en een scoreverloop dat de toeschouwers op het puntje van de stoel deed zitten. Dat scoreverloop viel uiteindelijk met 2-3 uit in het voordeel van de Tilsters. Vanuit Harkemaster oogpunt was dat zuur. De thuisploeg had een punt verdiend.

De beide elftallen lieten er op De Bosk geen gras over groeien. Direct in de beginfase konden de eerste kansen genoteerd worden. Jouke Waaksma deelde een eerste speldenprik uit toen hij een boogbal richting doel lanceerde, die door keeper De Graaf werd weg gestompt. Groter was het tweetal kansen dat Hilbrand Benedictus daarna kreeg, beide keren oog in oog met Kootstertille-goalie Marcel Kempenaar. De eerste keer schoot Benedictus over nadat hij was vrijgespeeld door Ronald van der Wal. Tien minuten later vond de topschutter Kempenaar op zijn pad na een steekpass van Alex van der Tuin. In de 21ste minuut moest diezelfde Kempenaar het antwoord schuldig blijven. Een uitstekende vrije trap van Paul van der Heide belandde via de binnenkant van de paal in de touwen.

Het was een verdiende voorsprong voor de Harekieten, maar lang bleef deze niet intact. In de 24ste minuut ontstond er een klutssituatie voor de Harkemaster veste. Goalgetter Jouke Waaksma zag zijn kans schoon en kegelde de bal van dichtbij hard in de touwen. Hoewel Harkema na de gelijkmaker een optisch overwicht behield, was er wat kansen betreft enige tijd een patstelling. Dat Kootstertille uiteindelijk met een 1-2 voorsprong de rust in ging, had het vooral te danken aan geblunder aan thuiszijde. Een opeenstapeling van fouten zorgde ervoor dat Kees de Vries vanaf een metertje of 35 de bal in het verlaten doel kon schieten. Na deze tegenvaller was Harkema aardig van de mik. Het mocht uiteindelijk niet klagen dat de bezoekers in de minuten die resteerden tot de pauze niet nog meer zout in de wonden strooiden. Zeker viermaal waren de kanaaloever bewoners kansrijk, maar drie reddingen van André de Graaf en hulp van het aluminium op een schot van Kees de Vries voorkwamen erger.

Zo spectaculair als de eerste helft was het na de pauze niet. In de 59ste minuut nam Gerbrand Waaksma het doel vanuit een vrije trap onder vuur. Keeper De Graaf kon niet klemmen, maar voorkwam in de rebound tot tweemaal toe de beslissing. Dit was lange tijd het enige moment waarbij een doelpunt aanstaande leek. In het laatste kwartier ontbrandde de derby opnieuw. Het begon met een weergaloze crosspass van Alex van der Tuin in de 77ste minuut waarmee Hilbrand Benedictus vrij voor het doel werd gezet. Benedictus lepelde de bal in de kruising en zo stond het weer 2-2. Het Harkemaster gejuich was nauwelijks verstomd toen de in grote getale meegereisde Tille-aanhang weer op de banken stond.

In de 80ste minuut sneed Kees de Vries vanuit de punt het Harkemaster strafschopgebied in en leverde en schuiver af die eindigde in de verre hoek: 2-3. Twee minuten later leidde een spaarzaam zwak moment van de Kootstertille-doelman bijna de 3-3 in. Hille Postma nam het keeperloze doel onder vuur maar zag de inzet geruimd worden voor het leder de touwen aan kon raken. Onverrichter zake bleef “De Heide” knokken voor die ene kans op de gelijkmaker. Die kwam er in de 93ste minuut. Een afgeslagen voorzet van Paul van der Heide stuiterde voor de voeten van Alex van der Tuin. De technicus knalde de bal een metertje over de deklat.

Dat de zege door de bezoekers luid werd bejubeld na het laatste fluitsignaal van de prima leidende arbiter Vonk zei voldoende. Na een voorbereiding die bij tijd-en-wijle met ijzerdraad en plakband aan elkaar hing had Harkema-Opeinde het de kampioens kandidaat behoorlijk lastig gemaakt. Dat is best een compliment waard. Wel complimenten, maar geen punten; dat gebeurt dit seizoen te vaak. Hopelijk is na zaterdag het besef daar dat er – zeker als de gehele selectie er driemaal per week voor 100% voor geeft -best nog iets leuks te behalen is dit jaar, hoewel de punten eerst meer dan welkom zijn om uit het moeras van 4B te komen. Wat dat betreft staat volgende week in Kollumerzwaag best een cruciaal partijtje op het programma. Tegenstander daar is de nummer voorlaatst Friese Boys.

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 09:00
  • 09:00 - 10:00
  • 10:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 21:00