Harkema-Opeinde met lege handen tegen VIOD uit Driezum · Foto('s): Klaas Elzinga
  Klaas Elzinga

Harkema-Opeinde met lege handen tegen VIOD uit Driezum

zondag 06 oktober 2019

Harkema-Opeinde heeft in de tweede thuiswedstrijd van het seizoen 2019/2020 de punten opnieuw niet thuis kunnen houden. In een wedstrijd waarin de krachtsverschillen nihil waren, trokken de bezoekers uit Driezum aan het langste eind 1-2. Hoewel deze score conform de stand op de ranglijst was, had Harkema meer aan het duel over kunnen houden. De groengelen hadden verreweg het meeste balbezit en deden qua kansen ook niet voor VIOD onder. De koploper buitte simpelweg haar voornaamste kwaliteit uit: de momenten afwachten en toeslaan.

Harkema-Opeinde begon de wedstrijd behoudend. Twee weken geleden liepen de Harkemasters tegen Ternaard enkele keren roekeloos in het countermes. Dat moest tegen VIOD koste wat het kost vermeden worden. Die opzet slaagde. Toch was het al na drie minuten 0-1. René van der Veen kon een hoekschop ongehinderd raak knikken. Even later kon Harkema opgelucht adem halen toen een van richting veranderd schot van Erik van der Veen net over de kruising plofte. Toen de eerste helft halverwege was, verliet de thuisploeg de verdedigende stellingen. Al gauw bleek dat Harkema niet bang hoefde te zijn voor de lijstaanvoerder. Een stuiterend schot van Alex van der Tuin werd door keeper Visser naast getikt. Dichter bij een doelpunt was Harkema vijf minuten later toen twee kansrijke momenten met kunst- en vliegwerk door de VIOD-defensie werden verijdeld. Albert Veenstra kopte achterwaarts een afgeslagen aanval terug richting het vijandelijke strafschopgebied. Daar kwam Daniël Postma oog in oog te staan met keeper Visser. De doelman redde met de voet. De aanval liep door. Uit een lage voorzet van Alex van der Tuin beproefde Daniël Postma opnieuw zijn geluk. Dit keer was keeper Visser kansloos. Gelukkig voor hem kreeg hij op de doellijn assistentie Roelof van der Veen. Naast deze kansen waren er nog enkele momenten waarbij vrij baan richting het VIOD-doel lonkte, maar slordigheid in de balaanname dit verhinderde.

Harkema had de touwtjes stevig in handen. Het had lange tijd een overwicht en gaf achterin – behoudens een pegel van Roelof van der Veen die door keeper De Graaf werd gered – niets weg. Tot minuut 55. Toen liet VIOD zien waar het goed in is. Harkema was in de aanval en rukte op tot halverwege de VIOD-helft. In tien seconden kwamen de gasten er uit en was het aan de andere kant van het veld raak. Na balverlies aan Harkemaster zijde kwam Pieter Ele Kuitert in balbezit. Die stuurde Erik van der Veen weg, die deed wat van hem werd verwacht: 0-2. De uitgangspositie werd er zo niet fraaier op voor de thuisploeg. Het elftal van trainer Jan van Dijk bleef vol overgave werken voor een optimaal resultaat. In de 71ste minuut wierp dit zijn vruchten af. Een ragfijne pass van Hille Postma – dwars door de verdediging van de blauwhemden – werd door Daniël Postma met een lob afgerond. Er waren nog twintig minuten te spelen. Tijd zat voor een goed resultaat voor “De Heide”. Dat kwam er niet. Ondanks een enorm veldoverwicht bleven grote kansen uit. Enkel Sake Kooistra was kansrijk. Uit een voorzet van Alex van der Tuin zag Kooistra zijn schot bij de tweede paal geblokt worden. Harkema zocht te vaak het succes in de hoge bal. Een strategie die door de VIOD-defensie, waarvan de spelers stuk voor stuk een kop groter waren dan die van de gastheren, vrij gemakkelijk ongedaan kon worden gemaakt. Juist aan de andere kant van het veld leek de treffer te vallen. Een voorzet van Erik van der Veen werd door Wytse Couperus beroerd. In de korte hoek redde André de Graaf prima. De Graaf behoedde zijn team zo voor een doelpunt, maar zoden aan de dijk zette de redding niet. De voorsprong van VIOD bleef intact.

Drie uit drie voor Harkema-Opeinde. Er was vooraf gehoopt op meer. Toch hoeft er geen moment gewanhoopt te worden. De verschillen in 4B zijn klein. Er is nog genoeg te verbeteren, maar Harkema is ook nog geen moment weggespeeld. Volgende week de uitwedstrijd tegen het uit de derde klasse gedegradeerde Dokkum. Geen gemakkelijke opgave, maar zoals zaterdagmiddag bleek hoeft “De Heide” voor niemand onder te doen.

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00