Harkema-Opeinde neemt na rust afstand van Drogeham · Foto('s): Klaas Elzinga
  Klaas Elzinga

Harkema-Opeinde neemt na rust afstand van Drogeham

zondag 08 september 2019

Harkema-Opeinde heeft de tweede poulewedstrijd van het bekertoernooi met 7-2 gewonnen van Drogeham. Net als een week eerder in Rottevalle bewaarde “De Heide” het beste voor de tweede helft.

Halverwege hadden de bezoekers met een gelijke stand nog hoop op een resultaat. Toen Harkema na de thee binnen tien minuten vier keer afdrukte, was die hoop aan flarden geschoten. Er resteert de ploeg van trainer Jan van Dijk nu nog één duel om optimaal op toeren te komen voor de competitiestart. Volgende week sluiten de groengelen de voorbereiding af in Boornbergum.

Twee minuten waren er gespeeld toen Sake Kooistra voor de derde keer in 7 dagen zijn scherpte voor het doel toonde. Uit een steekpass van Paul van der Heide kogelde Kooistra de bal fraai in de verre kruising. Meteen hierna was Dennis Postma dicht bij de 2-0. Na een kolderiek moment in de Hamster defensie – een verdediger passeerde zijn eigen keeper koppend – raakte Postma de paal. Een walk-over leek in de maak. Dat pakte aanvankelijk anders uit. In de negende minuut straften de gasten geklungel in de Harkemaster defensie genadeloos af. Anne Roy Visser veroverde de bal en zette Bauke Ytsma voor een leeg doel: 1-1.

Twee minuten later zag Ytsma een strak schot van de lijn gehaald worden door Cris Alma. In de dertiende minuut was Ytsma wel trefzeker. Uit een strafschop – toegekend wegens hands – knalde hij zijn team op voorsprong. Dit viel de meeste Harkema-aanhangers koud op het dak. De thuisploeg nam na de achterstand het heft weer stevig in handen, had een enorm overwicht en creëerde ook kansen, maar over het algemeen ontbrak de overtuiging. Daar kwam bij dat Drogeham haar hele ziel en zaligheid in de wedstrijd legde. De bezoekers speelden op het randje en soms er over. Pas toen de klok op 41 minuten stond, kwam Harkema-Opeinde langszij.

Een schot van Jentje Tjepkema werd geblokt en kwam voor de voeten van Cris Alma terecht. Van dichtbij schoot Alma de partijen naast elkaar. Voor de jonge Harekiet was het zijn eerste doelpunt voor Harkema-Opeinde 1. Het doelpunt leek de moraal bij Drogeham te breken. Nadat de tweede helft was aangevangen, liep Harkema – met nieuwe krachten Chris Hoeksma en Alex van der Tuin – in een tijdsbestek van tien minuten uit van 2-2 naar 6-2.

In de 47ste minuut rondde Daniël Postma een prima steekpass van Dennis Postma af met een dito stift. In de 52ste minuut zorgde Daniël Postma ook voor de 4-2, al kon deze treffer voor een groot gedeelte op het conto van Paul van der Heide geschreven worden. Van der Heide zette goed druk en ontfutselde Tinus van Houten de bal. Vervolgens werd Daniël Postma aangespeeld, die bal in het lege doel kon schuiven. Een minuut later fungeerde de maker van de 3-2 en de 4-2 als aangever. Een voorzet van Daniël Postma werd door iedereen gemist, behalve door Kees Schotanus, die bij de tweede paal zijn eerste officiële wedstrijd in Harkema 1 opluisterde met een doelpunt. Beter gezegd twee doelpunten; nauwelijks zestig tellen later scoorde Schotanus ook de 6-2. Na opnieuw een prima assist van Dennis Postma, leek de inzet van Schotanus in eerste instantie gered te worden door keeper Van Butselaar.

De goalie keerde het schot half en schatte de stuit die volgde verkeerd in, waardoor de bal alsnog in het doel stuiterde. Drogeham had het kruit in de eerste helft verschoten en leek rijp voor een veel ruimere afstraffing. Harkema-Opeinde ging niet heel nadrukkelijk op zoek naar meer goals, al lag het zevende doelpunt meerdere keren op de loer. Kees Schotanus had een loepzuivere hattrick kunnen voltooien als hij de steekpass van Chris Hoeksma had afgerond en Drogehamster Meindert Jan van Dijk zag opgelucht dat zijn kopbal rakelings naast het eigen doel verdween. De marge bleef meer dan een halfuur vier. Een minuut voor tijd werd die vergroot naar vijf. Een lange bal van Albert Veenstra viel over de Drogehamster verdediging. Hille Postma pikte het leder uit de lucht, zocht de hoek uit en schoot raak.

Zo kwam er een uitslag op papier die – zij het in beperkte mate – overeen kwam met het klassenverschil. Met name in de eerste helft waren er aandachtspunten voor Harkema. Meer nog dan de overwinning is dat de waarde van dit soort bekerwedstrijden. Een vervolg van het bekertoernooi kan Harkema-Opeinde uit het hoofd zetten, dus is het zaak om de oneffenheden voor 21 september er uit te krijgen. Tel daarbij op een aantal mooie doelpunten als extraatjes. Al met al geen reden voor al te veel gemopper zaterdagmiddag op De Bosk

Foto’s: Klaas Elsinga

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00