Harkema-Opeinde ook met ruime cijfers langs Opende · Foto('s): Klaas Elzinga
  Klaas Elzinga

Harkema-Opeinde ook met ruime cijfers langs Opende

zondag 26 januari 2020

Harkema-Opeinde lijkt goed te hebben overwinterd. De eerste competitiewedstrijd na de winterstop, de streekderby tegen Opende, werd in een ruime 4-0 zege omgezet. Een dominant startend Harkema had al binnen het kwartier tweemaal afgedrukt.

Hoewel er aan het einde van de eerste helft en het begin van de tweede helft even iets minder werd gespeeld, kwam deze voorsprong nimmer in gevaar. Pas toen de marge al was opgelopen tot vier treffers, maakten de bezoekers nadrukkelijk aanspraak op een doelpunt. De vierde zege op rij – stuk voor stuk zonder tegentreffer – brengt de Harekieten op het vinkentouw van koploper Kootstertille.

De handen bij de thuisaanhang gingen al vroeg omhoog. Na zeven minuten speelde Dennis Postma Hille Postma in. Die leek de bal te verspelen, maar Postma herstelde zich goed en begon aan een combinatie met Hilbrand Benedictus. Uiteindelijk kwam het leder opnieuw bij Postma, die net binnen het vijandelijke strafschopgebied te bal strak in de verre hoek kogelde. Een mooie opsteker, al was er een smetje: Dennis Postma raakte gedurende de aanval geblesseerd. Invaller Wytse Couperus bleek geen verzwakking en met Couperus er bij kwam de thuisploeg zes minuten na de openingstreffer op 2-0.

Na een ragfijne pass van Chris Hoeksma had het er de schijn van dat de voorzet van Daniël Postma die volgde onderschept zou worden. Dankzij goed storend werk van Hilbrand Benedictus en Hille Postma kwam de bal alsnog voor de voeten van Alex van der Tuin. Met een geplaatste inzet verdubbelde Van der Tuin de score. Tot op het halfuur zou Harkema de wedstrijd blijven domineren. Daarna kregen de Peendermantsjes meer grip op de partij, zonder ook maar een moment voor serieus gevaar te zorgen. De enige keer dat een doelpunt nabij leek was vlak na de 1-0, toen een voorzet van Cato de Boer net over de lat van het Harkemaster doel plofte.

De fase na rust kon de boeken in als het minst interessante gedeelte van de partij. Beide teams slaagden er in deze periode niet in tot kansen te komen. Harkema-Opeinde leek de punten eenvoudig over de streep te gaan trekken. Helemaal toen het tussen de 65ste en de 70ste minuut nog tweemaal scoorde. De 3-0 kwam van de voet van Hilbrand Benedictus, maar kon op het conto geschreven worden van Alex van der Tuin. Met een weergaloze voorzet zette Van der Tuin Benedictus vrij voor het Peender doel. Op de uit de lucht genomen inzet van Benedictus was keeper Pijpker kansloos. Nauwelijks bekomen van de derde tegentreffer, kreeg Opende ook de vierde om de oren. Daniël Postma krulde een vrije trap voor het doel. Hilbrand Benedictus knikte op de paal. Vanuit de rebound was Paul van der Heide attent en knalde de 4-0 binnen.

Harkema-Opeinde spande zich de laatste twintig minuten niet bovenmatig in de streekgenoot nog meer pijn te doen. Opende had nog wel behoefte aan een eretreffer en was er ook twee keer dichtbij. Eerst redde Harkema-keeper De Graaf fabuleus op een schot van dichtbij van Daan Vlastuin. Kort hierna kreeg De Graaf assistentie van het aluminium. Een harde knal van Cato de Boer strandde op de lat. Voor het overige vielen er geen noemenswaardige momenten te noteren. Wat wel het vermelden waard is, is dat Chris Hoeksma aan thuiszijde opnieuw een uitstekende partij speelde. Hoeksma ontpopt zich dit seizoen tot de man die het ‘smerige’ werk doet. Hierdoor valt zijn naam niet wekelijks te lezen in de wedstrijdverslagen. Het staat buiten kijf dat Hoeksma een essentiële rol speelt in de uitmuntende reeks van negen ongeslagen duels waaraan Harkema-Opeinde bezig is.

Dankzij deze goede serie wedstrijden en een handvol falende concurrenten is ‘De Heide’ in 4B inmiddels opgerukt tot plek 2. Wat minstens zo verheugend is, is de eerste plek die momenteel wordt ingenomen in de strijd om de tweede periodetitel. Mooie ontwikkelingen maar vooralsnog heeft de ploeg van trainer Jan van Dijk behoudens veel lof nog niets. Het is dus zaak om elke week weer 100% te geven. De komende week zal dat zonder meer nodig zijn. Tegenstander is dan Ternaard. Niet alleen een opponent uit de door Harkema weinig geliefde kleihoek, maar tevens de ploeg die in de openingsronde een 1-3 zege meenam na het bezoek aan De Bosk.

© Verslag:Klaas Dijkstra

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 09:00
  • 09:00 - 10:00
  • 10:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00