Harkema-Opeinde wint de streekderby · Foto('s): Klaas Elzinga
  Klaas Elzinga

Harkema-Opeinde wint de streekderby

zondag 12 mei 2019

Op papier kreeg de wedstrijd Harkema Opeinde-Kootstertille zaterdagmiddag een logische uitslag. De al wekenlang ongeslagen thuisploeg klopte de tegen degradatie vechtende streekgenoot met 2-1. De praktijk op De Bosk gaf een ander beeld weer dan de papieren versie.

Kootstertille voetbalde gemakkelijker en had over het geheel de betere kansen. De Tilsters verkeren in de hoek waar de klappen vallen en dan krijg je meestal niet waar je recht op hebt. Harkema-Opeinde kan hier over meepraten. Ook “De Heide” bivakkeerde dit seizoen lang in dat schuitje. De laatste weken zien de groengelen de andere kant van de medaille. Zo ook tegen Kootstertille. De slechtste wedstrijd van het seizoen leverde zo zowaar drie punten op.

De streekderby begon op het scherp van de snede. Aan beide zijden werd er hard gewerkt. De eerste kans was er in de vierde minuut. Deze kwam op naam van de thuisploeg. Na een voorzet van Hille Postma kwam Wilbert Huitema een teenlengte tekort de bal in het doel te deponeren. Kootstertille was niet onder de indruk en greep na deze vroege speldenprik het initiatief. De Tilsters lieten – ondanks de lage klassering – zien over één van de beter voetballende ploegen uit klasse 4B te beschikken. In de tiende minuut profiteerde Jouke Waaksma bijna van een zeldzame misser van Albert Veenstra. Het schot van Waaksma ging voorlangs. Een kwartier later had André de Graaf behoorlijk moeite met een uit de draai genomen afstandsschot van Tom van der Veen. Harkema speelde onrustig. Na een halfuur kwam de thuisploeg vanuit het niets toch op 1-0. Een mislukt afstandsschot kwam ietwat gelukkig in de voeten van Wilbert Huitema, die hierdoor plots oog in oog met Tille-keeper Anko Uitterdijk stond. Huitema passeerde de goalie. Alleen een overtreding kon Huitema van een doelpunt afhouden. Een penalty was het gevolg. Huitema zelf benutte de elfmetertrap feilloos. De voorsprong leek niet lang stand te houden. Vijf minuten later braken de gasten uit, waarbij gezegd moet worden dat Chris Hoeksma bij het verdedigen onreglementair werd gevloerd. Tot twee keer toe kwam een aanvaller van Kootstertille alleen voor keeper De Graaf te staan. Beide keren redde het Harkemaster sluitstuk. Op slag van rust dreigde Harkema nog even. Een goede combinatie tussen Cris Alma en Hille Postma leverde niets op. Een schot van Ronald van der Wal in kansrijke positie vloog een meter over.

In de eerste helft waren de gasten de bovenliggende partij. Na de thee was het verschil aanvankelijk nog groter. Harkema kon voorin geen bal beethouden. Het wachten was op de gelijkmaker. Die viel in de 64ste minuut. Een voorzet werd door Jouke Waaksma met de borst klaargelegd voor Harmen Tabak. De mooie aanval werd passend afgerond door Tabak. De thuisploeg leek rijp voor de sloop. Kootstertille slaagde er niet in door te drukken. Verder dan een schot van Tom van der Veen – met de voet gepareerd door André de Graaf – kwam het niet. In de zeventigste minuut werden de groengelen voor het eerst in het tweede bedrijf weer gevaarlijk. Ronald van der Wal stuurde Wilbert Huitema alleen op de vijandelijke veste af. Het schot van Huitema was een prooi voor Anko Uitterdijk. Na een te zacht ingeschoten vrije trap van Gerbrand Waaksma in de 80ste minuut kabbelde de wedstrijd langzaamaan richting het laatste fluitsignaal. Kootstertille werd aanvallend niet echt meer gevaarlijk. Harkema besefte dat een punt het maximaal haalbare was en koesterde de gelijke stand. De Harkema-aanhang haalde daarom opgelucht adem toen Tom van der Veen namens de bezoekers in de 90ste minuut voorlangs schoot. Na alle doemscenario’s eerder dit seizoen zagen sommigen de bui alweer hangen. In de vierde minuut van de blessuretijd kwam het doemscenario er alsnog, al pakte het dit keer gunstig uit voor de Harekieten. Op een metertje of vijf vanaf de cornervlag zette de puik spelende Albert Veenstra aan voor een inworp, die zoals altijd een heel eind in de richting van het vijandelijke doel werd gegooid. Daar plofte de bal voor de voeten van Hilbrand Benedictus. Al vallend zette de invaller de punt onder het speeltuig. De geplaatste inzet hobbelde achter de kansloze Tilster goalie in de hoek: 2-1.

Een niet meer verwachte, niet verdiende, maar daarom niet minder luid bejubelde overwinning kwam zo bij Harkema-Opeinde terecht. Met nog twee wedstrijden voor de boeg – Birdaard uit en VCR thuis – heeft “De Heide” nog alles om voor te spelen. Het spel van de Harkemasters laat soms – misschien wel vaak – te wensen over, maar al met al blijkt de ploeg van trainer Willem Schokker een zeer lastig te kloppen ploeg. Harkema bewijst dat er met hard werken heel wat te behalen is. Voor Kootstertille waren de druiven bijzonder zuur. De kanaaloeverbewoners liet zonder meer zien een aanwinst te zijn voor de vierde klasse. Het zijn de punten die tellen en daarvan heeft men nog een handvol nodig.

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00