Harkema-Opende toont twee gezichten in Rottevalle · Foto('s): Klaas Elzinga
  Klaas Elzinga

Harkema-Opende toont twee gezichten in Rottevalle

zondag 01 september 2019

Voor de vijfde keer in minder dan twee jaar de tijd is Harkema-Opeinde er niet in geslaagd Rottevalle op de knieën te krijgen. De ploeg van trainer Jan van Dijk verloor zaterdagmiddag op sportpark It Hagehiem de eerste bekerwedstrijd van het seizoen 2019/2020 met 4-2.

Het was een wedstrijd waarin de Harekieten twee gezichten toonden. Voor de pauze was het vertoonde spel bepaald niet om over naar huis te schrijven en leek een monsternederlaag in de maak. Na de pauze liep het een stuk beter en lag de gelijkmaker zelfs nog even in de lijn der verwachting. Die kwam er niet. In het laatste kwartier stelde de thuisploeg orde op zaken.

In aanvallend opzicht waren er bij de bezoekers nogal wat afwezigen. Toch werd hier in het eerste bedrijf nauwelijks over gesproken. Het was namelijk de defensie – vaak een lastig te nemen hindernis – die het afweten liet. Reeds in de derde minuut profiteerde Rottevalle van haperend ingrijpen aan Harkemaster zijde. In het vijfmetergebied knikte Liekele Kamminga een hoekschop van Steffen Schra ongehinderd raak. Na de snelle openingstreffer pakte Harkema de draad aardig op.

Het voetbalde een minuut of tien prima mee. Toen de gastheren de duimschroeven na een kwartier spelen aandraaiden, raakten de groengelen het pad finaal bijster. Taeke Visser en Jorrit Hoekstra waren dicht bij de 2-0. Uiteindelijk viel deze na 18 minuten. Over de wijze waarop dit tweede doelpunt tot stand kwam, mocht Harkema zich achter de oren krabben. De treffer was een replica van de eerste. De schutter was identiek, alleen kwam dit keer de corner van Erwin de Wind. Nauwelijks bekomen van het tweede doelpunt, lag de bal voor de derde keer achter André de Graaf. In minuut 22 speelde Erwin de Wind Taeke Visser aan met een boogbal. Het schot dat volgde hield het midden tussen een voorzet en een doelpoging en zou voorlangs gaan. Een onfortuinlijke verdediger van de gasten werkte de bal over de eigen doellijn: 3-0.

De gifbeker was nog niet leeg voor de Bosk-bewoners. Precies op het halfuur werd Taeke Visser gevloerd binnen de zestien meter. Een terechte strafschop was het gevolg. Keeper André de Graaf behoedde zijn team voor meer leed en stopte de penalty van Liekele Kamminga op prima wijze. Op dat moment leek de redding van De Graaf slechts voor de statistieken. Aan de andere kant van het veld had Rottevalle-keeper De Jong zich na namelijk nog geen enkele keer bovenmatig hoeven in te spannen. Toen hij dit in de 44ste minuut wel moest, was hij kansloos. Sake Kooistra – die deze zomer ogenschijnlijk niet heeft doorgebracht in een vakantieoord waar voedselschaarste heerst – werd aangespeeld door Paul van der Heide en rondde koeltjes af.

Zo ging Harkema-Opeinde in plaats van een achterstand van 4 of 5-0 met 3-1 de kleedkamers in. Toch een heel ander uitgangspunt. Dat de treffer van Kooistra een positieve uitwerking had op het Harkemaster elftal, bleek na de pauze. Harkema had de zaakjes voor elkaar en combineerde er aardig op los. Na een lange bal van Wytse Couperus verscheen Paul van der Heide alleen voor keeper De Jong. De inzet van Van der Heide ontbeerde kracht en kon eenvoudig gepareerd worden door de goalie. Na een drietal afstandsschoten die over verdwenen en een kopbal van Hille Postma die richting miste, werd het in de 68ste minuut weer een wedstrijd. Goed storend werk van Chris Hoeksma verschafte Hille Postma vrij baan richting het vijandelijke doel. Bij doelman De Jong aangekomen was Postma niet zelfzuchtig en legde het speeltuig af naar Sake Kooistra, die met zijn tweede treffer van de middag de spanning terug bracht.

Harkema rook bloed. Direct na de 3-2 was het heel dicht bij de gelijkmaker. Een schot van Sake Kooistra vloog rakelings voorlangs. De Rottevalle-voorhoede, in de eerste helft zo vaak ongrijpbaar voor de verdedigers uit Harkema, kwam in de tweede helft nauwelijks in het stuk voor. Toen de bezoekers in de 77ste minuut op verdedigend vlak een steekje lieten vallen, lieten de voorwaartsen van de gastheren hun kwaliteit zien. Op het middenveld werd een breedtepass onderschept door Erwin de Wind. Die stuurde Liekele Kamminga op rechts weg. Kamminga was eerder bij de bal dan De Graaf, omspeelde het sluitstuk en besliste de wedstrijd.

Voor “De Heide” was dit de genadeklap. Er werd nog wel geprobeerd iets te forceren. Kansen werden er niet gecreëerd. Dat het bijna 4-3 werd, was te danken aan een slippertje van Rottevalle-goalie De Jong, die een terugspeelbal onder de voet door liet gaan. Gelukkig voor De Jong en zijn teamgenoten bracht de paal redding. Het slotakkoord was voor de derdeklasser. Na een prima pass van Erwin de Wind dook Steffen Schra op voor het Harkemaster doel. Keeper De Graaf verijdelde het strakke schot vakkundig.

Al met al toonde Harkema in Rottevalle te kort de aanwezige kwaliteiten. Zeker in de eerste helft was het onder de maat. De zege van ‘angstgegner’ Rottevalle was daarom terecht. De grootste domper was er na afloop toen bleek dat Ronald van der Wal, die uitviel in de 33ste minuut, twee middenvoetsbeentjes heeft gebroken en er enkele weken uit zal liggen. Gelukkig volgen er eerst nog twee bekerweekeinden zodat Van der Wal er zodra de competitie begint hopelijk weer snel bij is. De volgende bekerwedstrijd levert opnieuw een derby op. Komende zaterdag komt buurman Drogeham in Harkema op visite.

Foto’s: Klaas Elzinga

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 08:00
  • 08:00 - 10:00
  • 10:00 - 12:00
  • 12:00 - 14:00
  • 14:00 - 18:00
  • 18:00 - 20:00