Harmen Zwart uit Dokkum is molenaar · Foto('s): Sjerp de Jong
  Sjerp de Jong

Harmen Zwart uit Dokkum is molenaar

zaterdag 12 november 2016

Op zaterdag 12 november is Harmen Zwart uit Dokkum geslaagd voor het examen molenaar. Dat betekent dat hij in geheel Nederland een antieke windmolen mag bedienen. Harmen heeft de opleiding gevolgd bij de provinciale vereniging Gild Fryske Mounders, die in totaal 13 lesmolens in Fryslân heeft. De opleiding duurt minstens twee jaar en bevat naast 150 uur vaardigheidstraining op de opleidingsmolen Victor te Wânswert ook nog 30 uur verplichte stage op de andere lesmolens.

In de opleiding vormen naast kennis van de molenonderdelen ook theorie van het weer en veiligheid belangrijke onderdelen. Ook waren er excursies en de ledenavonden in Poppenwier. Ook zelf ging Harmen met zijn vriendin geregeld in andere delen van Nederland de molens bezoeken. Praktische handelingen bij het examen zijn het zeilen voorleggen van een molen, het remmen van een draaiende molen en de stormproef, waarbij in één minuut een zeil moet worden verwijderd van de wiek. Harmen kon deze handelingen uitstekend verrichten vond de examencommissie. Ook de kennis over molens in andere gebieden van Nederland zonder meer uitmuntend. Harmen wist hierin de examencommissie, bestaande uit Jaap van Driel uit Groningen, Johan Cnossen uit Stiens en Sjerp de Jong uit Feanwâlden goed te overtuigen.

Harmen Zwart zal naast Gerard Stockmann zich bezig houden met de Klaarkampermeermolen in Sibrandahús. Deze molen kan het water verplaatsen nog in echte situatie naast het moderne gemaal van het Wetterskip. Hij vindt het behoud van molens van belang. “Door draaiend te houden kan je het cultureel erfgoed in stand houden” zo zegt hij.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio