Herdenking Jan Binnes in Aldwâld · Foto('s): 

Herdenking Jan Binnes in Aldwâld

zondag 10 februari 2019

In de aanloop naar Salomon – Het Kollumer Oproer wil de organisatie (nieuw) licht schijnen op de bijzondere geschiedenis, waarop de voorstelling gebaseerd is. Als eerste vraagt men op een opvallende manier aandacht voor het verhaal van één van de leiders van het Kollumer Oproer; Jan Binnes uit Aldwâld.

Herdenking Jan Binnes in Aldwâld 

Op 18 februari aanstaande is het 222 jaar geleden dat Jan Binnes uit Aldwâld, kort na het zgn. ‘Kollumer Oproer’, zonder proces werd onthoofd. Jan Binnes en Salomon Levy waren de leiders van de opstand van Oranjegezinden tegen de Franse overheersing. In de aanloop naar de voorstelling Salomon – Het Kollumer Oproer wordt daarom Jan Binnes herdacht in zijn geboorteplaats Aldwâld. In de voorstelling speelt Piter Wilkens de rol van Jan Binnes. Piter werkt mee aan de herdenking.

Programma

Zaterdagmiddag 16 februari, dorp Aldwâld. Op zaterdagmiddag, start 15.30 uur, zal een oproer met een boerenkar met paarden door Aldwâld trekken, met grote trom en dorpsomroeper.  Zondagmiddag 17 februari, MFC Hústerwâld 15.30 uur: het Jan Binnes verhaal verteld, door historicus Oebele Vries. Met nieuwe details over leven en dood van Jan Binnes. 16.00 uur: optreden van Piter Wilkens, met als thema “onrecht, leed en overwinning”. 

Maandag 18 februari, dorp Aldwâld. Friese vlaggen gaan uit op de Jan Binneswei in Aldwâld, om held Jan Binnes te herdenken. Hij liet zijn leven voor de Oranjes en tegen de Franse overheersers. Mede dankzij hem zijn de oranjes hier nu, en daarom willen de dorpsbewoners hem eren door de Friese vlag uit te hangen. Het programma is bedacht en opgezet samen met Doarpsbelang Aldwâld. Meer informatie vindt u op www.kollumeroproer.nl

Auteur: Redactie RTVNOF
Herdenking Jan Binnes in Aldwâld · Foto('s): 
  

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 16:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 16:00 - 18:00
  Op naar het weekend!
  Peter Visser neemt je mee het weekend in met gezellige muziek.
 • 18:00 - 20:00
  Hits op Freed
  Het interactieve Nederlandstalige verzoekprogramma van Sjoerd Gjalt de Vries. Beleef het elke vrijdagavond mee. Bij Hits op Freed worden er naast liedjes ook leuke interviews uitgezonden en kun je naar de studio bellen om een plaatje aan te vragen. Voor ieder wat wils: Hits op Freed, elke vrijdag van 18.00 tot 20.00 uur.
 • 20:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2023 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio