Herdenking slag bij Blauforlaet

Donderdag 18-04-2019
BLAUFORLAET - Donderdagmiddag 18 april om 13.00 uur werden bij het oorlogsmonument te Blauforlaet de gevallen in de strijd voor onze vrijheid herdacht.

´Frijdom wie de heechste wet staat er op het monument en aan het einde van de Tweede Wereldoorlog op 14 april 1945 nabij de brug over het kanaal bij Blauforlaet werd hier twee dagen hevige strijd geleverd door het verzet met de Duitse bezetter.

Vervolgens speelden de leden van De Bazuin uit Augustinusga het Fries Volkslied en het Wilhelmus. Daarna werden de kransen gelegd, ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers en vervolgen werd het Wilhelmus gezongen waarna een minuut stilte in acht werd genomen.

Namens de gemeente Achtkarspelen legde burgemeester Oebele Brouwer en echtgenote  van de gemeente Achtkarspelen en een aantal familieleden van slachtoffers bloemen neer met de leerlingen van groepen 6,7 en 8 van devan de Samenwerkingsschool De Twa – Ikker uit Augustinusga. De beide basisscholen hebben het monument geadopteerd en organiseren elk jaar de herdenking. Zo willen ze de mensen blijven gedenken die in de tweede wereldoorlog gestreden hebben voor onze vrijheid. En dat doen ze op een uitstekende wijze. Na het zingen van het Frysk Folksliet werden de Slach bij Blauforlaet herdacht

Het is 72 jaar geleden dat de Slach by Blauforlaet plaatsvond. Bij het buurtschap Blauwverlaat, ten zuiden van Buitenpost, werd de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog fel gevochten. De inzet was de strategisch belangrijke brug over het Kolonelsdiep (Prinses Margrietkanaal). De Duitsers wilden deze brug vernietigen, maar een groep Friese verzetsstrijders uit onder meer Buitenpost, Gerkesklooster en Augustinusga wist dit te voorkomen. Hierdoor konden de Canadezen relatief snel verder oprukken richting Noordoost Fryslân.

terug naar overzicht
Herdenking slag bij BlauforlaetHerdenking slag bij BlauforlaetMeer foto's en verslag op www.rtvnof.nl
© Foto's: Sake Beerstra

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-19:00 | RTV NOF Nonstop
19:00-21:00 | Country Trail
21:00-22:00 | Brasstime
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie