Herfst in het Veenkloosterbos · Foto('s): 

Herfst in het Veenkloosterbos

maandag 28 september 2009

In de herfstperiode trekt het Veenkloosterbos vele bezoekers. Ouders en hun kinderen gaan opzoek naar eikels, beukennootjes en kastanjes om thuis een hersfttafel te kunnen maken. Tijdens de wandeling komen vele bezoekers erachter dat het bos van Veenklooster meer is dan zomaar een particulier bos. Zoals het bos er nu uitziet, werd het omstreeks 1840 aangelegd door tuinarchitect L.D. Roodbard. Sommige lanen en de zogenaamde Modderberg (30 m. hoog) zijn van voor 1800 en maakten toen deel uit van een Franse tuin. Roodbaard vernieuwde het park met kronkelpaden, grillige vijverpartijen, een hertenkamp, een hermitage en een theehuis, kenmerken van de Engelse landschapsstijl.


Het Veenkloosterbos is in trek bij zeer veel vogelsoorten. In de hoge eiken en beuken bevindt zich één van de grootste reigerkolonies van het noorden. De ijsvogel broedt regelmatig in het bos, evenals de havik. Ieder voorjaar roept de wielewaal en is de koekoek te horen. De oude bomen worden bewoond door vele spechtensoorten. Op de drie vijvers verblijven vele eendensoorten. Jaarlijks is het Veenkloosterbos een rustplaats voor naar het zuiden trekkende houtsnippen. De oplettende herfstbezoeker ontdekt reeën, hazen en konijnen, maar ook roofdieren zoals de vos, de steenmarter, de bunzing, de hermelijn en de wezel.


Er leeft er sinds 1850 een familie damherten in het hertenkamp Regelmatig wordt een nieuwe damhertbok van elders gehaald om inteelt te voorkomen. De huidige geiten zijn directe afstammelingen van de eerste familie damherten uit de 19e eeuw. In het hertenkamp is de bodem bedekt met honderden kleine heuveltjes, dit zijn mierenhopen en wel van de gele weidemier, een mierensoort die de urine van de damherten nodig heeft om te kunnen leven.


Ook herfst ervaren in het Veenkloosterbos?
Het Veenkloosterbos is toegankelijk van 15 juni t/m 15 maart, elke dag van 08:00 tot 18:00 uur. Toegangskaarten, waarvan de gelden ten goede komen aan het bosonderhoud, zijn te verkrijgen in museum Fogelsangh-state en bij het (witte)tuinmanshuis.


© Foto’s: RTV Noordoost-Friesland

Herfst in het Veenkloosterbos · Foto('s): 
  

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 16:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 16:00 - 18:00
  Op naar het weekend!
  Peter Visser neemt je mee het weekend in met gezellige muziek.
 • 18:00 - 20:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 20:00 - 22:00
  Weekend Kick-Off
  Weekend Kick-Off is een programma wat vooral gericht is op jongeren. In dit programma wordt van alles besproken...
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio