Herinrichting van de Kerkstraat

Dinsdag 12-11-2019
KOLLUM - Op dit moment heeft de inrichting van de Kerkstraat in Kollum en het aangrenzende Maartensplein een slordig karakter. De inrichting is vooral stenig van aard en de vele hoogteverschillen, trappen en muurtjes maken de openbare ruimte rommelig en onoverzichtelijk. De herinrichting wordt uitgevoerd door Jansma en Van Dijk in opdracht van Gemeente Noard East Fryslȃn

De sloop van het (verhoogd aangelegde) dorpshuis en bibliotheek zijn aanleiding om de niveauverschillen op deze plek te slechten, waardoor ruimte wordt gemaakt voor een nieuwe, eenduidige invulling. Dit in samenhang met het nieuw te bouwen kindcentrum.

Uitgangspunt van de nieuwe invulling is een erfachtige inrichting waarbij de bestrating op één niveau wordt aangelegd. Deze inrichting begint bij het kruispunt met de Gerrit Bleekerstraat en de Tsjerk Hiddesstraat, waar een inritconstructie zorgt voor extra attentiewaarde en sluit vervolgens naadloos aan op de rest van de Kerstraat en de Voorstraat. Het Maartensplein krijgt binnen deze shared-space-achtige inrichting een eigen identiteit.

Het kan bijvoorbeeld een afwijkende bestrating krijgen, iets hoger worden aangelegd en omzoomd worden met een brede (natuurstenen) opsluitband. Op deze manier wordt het plein als eigen entiteit benadrukt en wordt de bocht in de Kerkstraat subtiel begeleid. Aan het begin van het Maartensplein, in de as van de Gerrit Bleekerstraat, zou een zitelement rondom een kunstwerk, boom of standbeeld niet misstaan.

terug naar overzicht
Herinrichting van de KerkstraatHerinrichting van de KerkstraatMeer foto's en verslag op www.rtvnof.nl
© Foto's: Sake Beerstra


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Lytse klankjes
19:00-21:00 | Gospel Time
21:00-22:00 | Geloven & Beleven
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie