Herverdeling gemeentefonds de nekslag voor kleine(re) gemeenten? · Foto('s): Erik Visser
  Erik Visser

Herverdeling gemeentefonds de nekslag voor kleine(re) gemeenten?

maandag 08 juni 2020

DAMWALD – Friese gemeenten verzetten zich tegen een voorgestelde herverdeling van de gelden voor het sociaal domein. Die verdeling pakt voor bijna alle Friese gemeenten negatief uit. Alle gemeenten in Nederland krijgen van het Rijk geld voor het sociaal domein. Minister Ollongren wil de verdeling van dat geld veranderen.

FNP statenlid Sybren Posthumus laat tegenover Omrop Fryslân weten: “We hebben een open brief gestuurd naar de colleges van de provincie Fryslân en Groningen en zullen het komende woensdag in de Staten bespreken.” Actie is volgens Posthumus nodig omdat het plan grote negatieve financiële gevolgen heeft voor plattelandsgemeenten. “Het kost Fryslân tien miljoen per jaar. Daar kun je heel wat bibliotheken en zwembaden voor openhouden. We moeten er niet aan denken dat dit doorgaat. De provincie moet daarom met de gemeenten in actie komen.”

Via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten tekenen de Friese gemeente protest aan tegen de herverdeling. “Wij zijn hier wel van geschrokken, vooral omdat veel gemeenten al met tekorten op het sociaal domein kampen”, zegt Fred Veenstra, voorzitter van de vereniging van Friese gemeenten. Zo gaat Amsterdam er negentig miljoen euro op vooruit, terwijl een kleinere gemeente als Dantumadiel maar liefst een miljoen euro moet inleveren. “Dat is een heel groot bedrag voor zo’n gemeente”, aldus Veenstra.

Volgens Veenstra is het nog niet te laat om met de minister in gesprek te gaan. De herverdeling van het sociaal domein is nog maar het eerste deel van de gelden die via het Gemeentefonds worden uitgedeeld. Later dit jaar komt er ook nog een voorstel voor de gelden voor bijvoorbeeld wegen, onderwijs en cultuur. Veenstra hoopt dat overleg met de minister een andere verdeling zal opleveren.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 16:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 16:00 - 18:00
  Op naar het weekend!
  Peter Visser neemt je mee het weekend in met gezellige muziek.
 • 18:00 - 20:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 20:00 - 22:00
  Weekend Kick-Off
  Weekend Kick-Off is een programma wat vooral gericht is op jongeren. In dit programma wordt van alles besproken...
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio