Historici perfect onder de pannen bij lezing over Dokkumer gevels · Foto('s): Tineke Hartman-van der Meulen
  Tineke Hartman-van der Meulen

Historici perfect onder de pannen bij lezing over Dokkumer gevels

zaterdag 25 september 2021

DOKKUM – Op zaterdag 18 september jl. vond een door het Genealogysk Wurkferbân van de Fryske Akademy georganiseerde bijeenkomst plaats. De Historische Vereniging Noordoost-Friesland (HVNF) trad op als gastheer. Alle 45 aanwezigen werden in de DoRe-kerk van Dokkum hartelijk welkom geheten door HVNF-voorzitter Haije Talsma. De toehoorders kregen twee levendig gepresenteerde voordrachten met uniek beeldmateriaal voorgeschoteld. Bouwstijlen, eeuwenoude gevels in de binnenstad van Dokkum en wat zich er zoal afspeelde áchter deze gevels passeerden de revue.

Siebe van Seijen (restauratiearchitect van Adema Architecten) beet de spits af en vertelde over de Dokkumer bouwgeschiedenis, de diverse bouwstijlen en hoe deskundigen de ‘leeftijd’ van een pand kunnen bepalen. Met name door onderzoek van houten balken die destijds bij de constructie van een pand werden ingezet kan men redelijk exact uitzoeken wat een correcte datering is, het zogeheten dendrologisch onderzoek. Door onder meer de jaarringen en een klein stukje van het hout te (laten) onderzoeken kan men een bouwperiode redelijk precies dateren.

Vervolgens kwam onderzoeker Piet de Haan aan het woord. Eén van zijn specialisaties is de bewonersgeschiedenis van Dokkum. De Haan vertelde met kennis van zaken over de inwoners van Dokkum uit lang vervlogen tijden. Tot 1925 woonden alle Dokkumers binnen de stadsgrachten en haar bijzondere Bolwerken.

Met behulp van gegevens uit het Kadaster heeft De Haan een waarheidsgetrouw straatbeeld in kaart gebracht. Ook uit koopaktes en andere documenten kun je zo teruggaan in de tijd en vaststellen wie waar wanneer woonde. “Zulke onderzoeken zijn enorm tijdrovend maar leveren een schat aan informatie op”, aldus De Haan. “En de uitkomsten kunnen weer gebruikt worden voor vervolgonderzoeken”.

De middag werd afgesloten door Gosse van der Plaats, voorzitter van het Genealogysk Wurkferbân van de Fryske Akademy. Daarna was er gelegenheid om deel te nemen aan een zogenaamde ‘Dokkumer stadskuier’ onder begeleiding van beide sprekers. Ook hier werd volop aan deelgenomen door vrijwel alle bezoekers.

De inhoud van beide lezingen door Van Seijen en De Haan zal binnenkort gepubliceerd worden op de website www.hvnf.nl

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 20:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Country Trail is het programma, waar alle aspecten van de countrymuziek aan bod komen.
 • 21:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2021 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Donateurs · Vrijwilliger worden?