Hoe gezond zijn de Dokkumer sloten? Kinderen onderzoeken en ervaren dit tijdens de IVN Slootjesdagen · Foto('s): IVN Natuureducatie
  IVN Natuureducatie

Hoe gezond zijn de Dokkumer sloten? Kinderen onderzoeken en ervaren dit tijdens de IVN Slootjesdagen

woensdag 09 juni 2021

DOKKUM – Hoe goed is de waterkwaliteit van de slootjes in Friesland? Eén van verschillende locaties in de provincie waar hier in het kader van de IVN Slootjesdagen onderzoek gedaan wordt, is op 12 juni van 14:00 – 15:30 aan de Aalsumerweg 51. Kinderen kunnen dan tijdens de IVN Slootjesdagen aan de slag om dit vast te stellen. IVN-Natuurgidsen staan klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten om met kinderen van 4 t/m 12 jaar en hun (groot)ouders waterdiertjes te vangen en waterproefjes te doen.

Kinderen leren van alles over het leven in de sloot en doen tegelijkertijd mee met een belangrijk citizen science project. Aan de hand van alle data kunnen wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) namelijk de waterkwaliteit beoordelen. Friesland scoorde bij de vorige metingen in 2019 een 6,1, gelijk aan het landelijke gemiddelde.

Waterbewustzijn vergroten
IVN Natuureducatie wil met de Slootjesdagen het waterbewustzijn vergroten. “De aanwezige waterdiertjes en plantjes geven aan hoe gezond een sloot is,” licht Sophia van Dam van IVN toe. “Helder water met ondergedoken waterplanten en veel verschillende waterdiertjes zorgt voor een goede biodiversiteit. Mooie insecten, zoals libellen, zijn afhankelijk van water omdat hun larven daarin leven. Maar helaas laat de kwaliteit van veel van de 330.000 kilometer sloot, die Nederland telt, vaak te wensen over.”

Watermijten, bootsmannetjes en ruggenzwemmer
In 2019 was de laatste editie van de IVN Slootjesdagen. Toen werden in Friesland vooral watermijten, bootsmannetjes en ruggenzwemmers geteld. Vorig jaar gingen de IVN Slootjesdagen als gevolg van de coronapandemie niet door. Voor het wetenschappelijk onderzoek is deze zevende editie daarom extra belangrijk. Ook omdat de waterkwaliteit van de onderzochte Nederlandse slootjes van 2018 naar 2019 daalde van een 6,9 naar een 6,1.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Gospelmuziek uit Noordoost-Friesland, maar ook van ver daarbuiten.
 • 21:00 - 22:00
  Geloven & Beleven
  Wekelijks ontvangen we een gast met wie gesproken over het geloof. In het gesprek wordt gesproken over persoonlijke ervaringen en de rol van het geloof in het leven van de gast.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2021 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Donateurs · Vrijwilliger worden?