Holwerd aan Zee zet door, met of zonder de provincie · Foto('s): Holwerd aan Zee
  Holwerd aan Zee

Holwerd aan Zee zet door, met of zonder de provincie

zaterdag 27 april 2024

HOLWERT – Initiatiefnemer Marco Verbeek van het project Holwerd aan Zee laat de moed niet in de schoenen zakken na de zoveelste tegenslag. “Holwerd aan Zee, dat komt er gewoon”, zegt hij vol overtuiging in het Polyt Buro bij Omrop Fryslân. Toch heeft het project deze week weer een tegenslag te verduren gekregen. De provincie heeft eerder al wel 10 miljoen euro voor het project toegezegd, maar wil geen geld reserveren voor het beheer en onderhoud van Holwerd aan Zee. “Dat is wel een teleurstelling, wij zijn elf jaar in gesprek geweest. Dan zijn er allemaal intenties en is gezegd ‘dit past goed bij de streek'”, zegt Verbeek. Hij vindt dat daar dan ook onderhoud bij hoort. “Jammer dat de provincie zegt: dat doen we niet.”

‘Niets doen duurder’

Verbeek denkt dat de provincie bang is voor mogelijk hoge kosten voor het onderhoud. “Maar niets doen is duurder.” “Onderzoek heeft in 2018 voor de tweede keer laten zien dat als je in het gebied niets doet, dat je het dan afschrijft. Want er moet echt wel iets gebeuren.” Het verlies zit hem volgens Verbeek in toenemende leegstand, vastgoed dat minder waard wordt en verlies van werk, als er niets wordt gedaan in het gebied. “Perspectief dat dan weggaat, voorzieningen die verdwijnen. Dat kost meer dan beheer en onderhoud.”

Dat Provinciale Staten toch zegt dat ze niet voor het onderhoud willen betalen, vindt Verbeek jammer. Hij noemt het allemaal “voorbarig”, omdat de rapporten die uitsluitsel geven over de kosten van het onderhoud er nog niet zijn. Hij begrijpt de zorg van de provincie wel, maar vindt dat uitkomsten van eerdere onderzoeken die zorg wegnemen. “Het laatste onderzoek heeft weer laten zien dat de baten duidelijk groter zijn dan de kosten”, zegt Verbeek. “Ze kunnen het niet geloven, maar wij houden ons aan de onderzoeken. Voor de onderbuik is geen plek wat dat betreft.” En daar besluit de meerderheid van de Staten naar volgens hem nu wel mee. “Het is niet gebaseerd op feiten. Ik denk dat je de burgers, de ondernemers en de boeren in het gebied dan niet serieus neemt.”

‘Genoeg andere partijen’

JA21-Statenlid Maarten Goudzwaard zette bovendien vraagtekens bij de kredietwaardigheid van de investeerders die 40 miljoen in het project willen steken. “Dan twijfel je aan ondernemerschap en twijfel je aan het gebied”, is het antwoord van Verbeek. Maar wat zou het betekenen als de provincie niet wil opdraaien voor onderhoud? “Dan moet je het zelf doen.” En dat is geen onverschilligheid, legt hij uit. Het maakt hem wel degelijk uit of de provincie wel of niet meedoet. “Maar het is niet zo dat het project dan niet meer doorgaat. Er zijn genoeg andere partijen.”

“Dit is een groot project, het gaat over meer dan honderd miljoen. Het is niet zomaar iets. Globaal is bekend wat het kost.” Momenteel is er 45 miljoen euro binnen, zegt Verbeek. Hij zegt dat onderzoek nog moet laten zien hoeveel het project precies zal kosten. In elf jaar tijd is volgens Verbeek veel bedacht en besproken. In die tijd kreeg het project ook heel wat tegenslagen, zoals het opstappen van Wetterskip Fryslân uit de werkgroep en kritiek van de gemeente. De initiatiefnemer zet door en is niet van plan om de stekker eruit te trekken. “Inhoudelijk naar de plannen gezien, is er geen reden om te stoppen.” “Pas als het draagvlak weg is bij bewoners, als ondernemers niet meer willen investeren en boeren het perspectief niet meer zien, dan houden we op. Maar tot nu toe laten al die coalities zien dat ze dit willen.”

Auteur: Omrop Fryslân
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio