In visnet verstrikte zeehond redt het niet · Foto('s): Zeehondencentrum Pieterburen
  Zeehondencentrum Pieterburen

In visnet verstrikte zeehond redt het niet

donderdag 08 augustus 2019

Afgelopen maandag werd een in een visnet verstrikte zeehond opgevangen door Zeehondencentrum Pieterburen. De zeehond had enorme snijwonden op de rug, nek en pols. Foto’s van het dier kregen zeer veel aandacht op de sociale media van het centrum. Helaas bleken de verwondingen te ernstig om te herstellen en is woensdag besloten het dier in te laten slapen. Het Zeehondencentrum benadrukt hoe belangrijk het is de stranden en zee schoon te houden.

Zondag 4 augustus lukt het vrijwilligers van de EHBZ om een in een visnet verstrikte zeehond op Schiermonnikoog te vangen. Het dier werd al een week lang gezien tussen Ameland en Schiermonnikoog en was zondagavond doodop het strand opgekropen. De volgende dag kwam ze aan in het Zeehondencentrum Pieterburen waar de enorme wonden op de rug, nek en pols werd schoongemaakt en een eerste behandeling kregen. De boosdoener bleek een klein stuk nylon net te zijn.

Na twee dagen rust werd duidelijk dat de zeehond, inmiddels Ula (juweel van de zee) genoemd, haar pols helemaal niet gebruikte. Het team van dierenartsen en specialisten van het Zeehondencentrum besloot daarom de wond onder narcose nader te inspecteren. De narcose was nodig om het onderzoek pijnloos te laten verlopen. De pols bleek ernstig beschadigd, pezen en spieren waren volledig doorgesneden en één bot was uit de kom. Los van de pijn die het dier ervaarde zou de voorpoot nooit meer kunnen herstellen. Zonder voorpoot kan een zeehond niet overleven in het wild en daarom werd besloten Ula in te laten slapen.

De dramatische foto’s die het centrum op hun social media plaatsten de afgelopen dagen kregen zeer veel aandacht en maakte geschokte reacties los. In een paar dagen tijd werden zo’n 50.000 mensen bereikt. Het Zeehondencentrum roept daarom het publiek op om stranden schoon te blijven houden en te streven naar een schone zee. Om die reden staat het centrum deze week samen met de Waddenvereniging op Texel om stranden schoon te maken. Ook het kunstwerk Zoe de Ponie, naar aanleiding van de ramp met de MSC Zoe is daar nu tijdelijk te zien.

In visnet verstrikte zeehond redt het niet · Foto('s): Zeehondencentrum Pieterburen
  Zeehondencentrum Pieterburen

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Bertus Hatzmann
  Bertus Hatzmann van 18.00-20.00 uur met muziek en info.
 • 20:00 - 22:00
  Weekend Kick-Off
  Weekend Kick-Off is een programma wat vooral gericht is op jongeren. In dit programma wordt van alles besproken...
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?