Industrieel Simulatieprogramma beschikbaar bij de Proeftuin Industrieel bouwen · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Industrieel Simulatieprogramma beschikbaar bij de Proeftuin Industrieel bouwen

vrijdag 26 april 2019

De Proeftuin Industrieel Bouwen werkt aan de industrialisatie van de bouw- en installatietechniek. Het fysieke centrum vol faciliteiten, biedt ondersteuning bij de ontwikkeling van ondernemers-ideeën naar concepten en werkbare prototypen. Eén van de nieuwste faciliteiten waarover de proeftuin beschikt, is het computer simulatieprogramma Visual Components.

Met dit simulatie programma is het mogelijk om een gerobotiseerde productielijn te ontwikkelen. Door eerst te simuleren, wordt enorm bespaard op ontwikkelkosten. Het ontwikkelen zelf kost een tijdsinvestering, maar bespaart op de aanschaf van testmachines. Het idee voor een productielijn kan in de computer worden ingebracht, uitgedacht, (om)gebouwd en getest. Hierna kan de lijn op kleine schaal real-life worden nagemaakt, waarna nogmaals kan worden getest. Uiteindelijk kan zo de meeste efficiënte productielijn worden ontwikkeld voor innovatieve prototypen. De mogelijkheden zijn oneindig.

Medewerkers en ondernemers van de proeftuin hebben een training gevolgd. Zij beheersen nu de basistechnieken van deze simulatie. Ondernemers met een prototype waarvoor ze een productielijn willen ontwikkelen, kunnen op weg worden geholpen door een medewerker van de Proeftuin. Met een eerste inzage kan worden vastgesteld welke mogelijkheden er zijn. Vervolgens kan een simulatie worden gebouwd, waarbij ook professionals van Visual Components betrokken kunnen worden. Hierna kan een ontwikkelafspraak worden gemaakt en mogelijke testopstellingen in de proeftuin worden nagebouwd. Op deze manier heeft de proeftuin een unieke faciliteit beschikbaar om ondernemers te ondersteunen bij hun innovaties in de industrialisatie van de bouw- en installatietechniek.

Op industrieterrein de Hogedijken in Dokkum komt een proeftuin van 600 m2 voor industrieel bouwen. Ondernemers uit verschillende sectoren ontmoeten elkaar hier om samen te werken aan innovaties voor industrialisatie van de bouw. Aanleiding is de energietransitie, waarbij in Friesland 290.000 woningen een nieuwe energiedrager krijgen. Dit betekent 1.000 woningen per dag, oftewel een enorme uitdaging voor de sector. Daardoor is een nieuwe manier van bouwen noodzakelijk. In de toekomst wordt kennis gedeeld en kunnen nieuwe producten van mkb-bedrijven worden ontwikkeld, getest en gepresenteerd.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio