INGEZONDEN: Afbreukrisico’s en stages · Foto('s): 

INGEZONDEN: Afbreukrisico’s en stages

vrijdag 10 maart 2023

DOKKUM – Ondernemers die vluchtelingen met een stage of buddyproject willen ondersteunen, klinkt goed toch? Ondernemers die uit angst voor vluchtelingen wijzen op risico’s, klinkt ook bekend toch?

Toch verrast de reactie van een aantal leden van de ondernemersvereniging Dokkum (OVD) ons opnieuw. In hun eerste brief naar de gemeenteraad gaf de OVD aan de komst van twaalf statushouders naar Dokkum te zien als een afbreukrisico voor de binnenstad. In een publiekelijke reactie lezen we dat deze reactie niet het idee van een aanzienlijk deel van haar leden vertolkt, dit wordt inmiddels erkend. Maar de reactie blijft pijnlijk. Want eigenlijk is er vrijwel niets aan de hand, althans niet met deze jongeren. Nidos (verbonden aan het COA) is gespecialiseerd in het begeleiden van alleenstaande minderjarige statushouders en treedt voor deze jongeren op als voogd.

Statushouders inderdaad, want het doel van deze jongeren is om te integreren in ús mienskip. En dat is waarom Nidos een locatie voor deze jongeren zoekt waar ze kunnen wonen, leren, werken, hun vrije tijd kunnen invullen, zichzelf kunnen ontwikkelen en vrienden kunnen maken. Net zoals iedere andere ynwenner fan ús mienskip dat zou moeten kunnen. Deze jonge mensen zijn terecht uit een onveilige situatie gevlucht, hebben terecht asiel in Nederland aangevraagd en terecht status toegekend gekregen. Dus Dokkumer ondernemers, informeer en verenigt u (beter) en geef ze deze kans! Door hen dezelfde mogelijkheden te bieden als andere jongeren ‘fan ús’. Een stage is misplaatst. Bied ze gewoon een betaalde bijbaan!

Dat Dokkum een warme en passende woonplek is ziet hopelijk ook Nidos. Wij benadrukken het nog maar eens, deze jongeren mogen onze jongeren worden. Wolkom yn ús gemeente Noardeast-Fryslân!

Fractie S!N (Sociaal in Noardeast-Fryslân)

Auteur: Sjoerd Keizer
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 19:00
  Hitz op Tongersdei
  Sjoerd Gjalt de Vries
 • 19:00 - 20:00
  Jazz Go Blue
  Gert Nitters
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Albert de Vries
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio