INGEZONDEN: Red de kwelder voor vogels en mensen · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

INGEZONDEN: Red de kwelder voor vogels en mensen

vrijdag 10 maart 2023

WIERUM – Het unieke kwelderlandschap aan de Waddenkust in het noorden van Fryslân wordt bedreigd. Daarmee dreigt een bijzonder cultuurhistorisch en natuurlandschap voor vogels, mensen en diverse planten en dieren te verdwijnen. Een plek met een karakteristieke biodiversiteit en een prachtig recreatie- en wandelgebied. In het kader van de dijkversterking Koehool-Lauwersmeer is het wenselijk om meer gebruik te maken van voorlandoevers en kwelders om de veiligheid te borgen. Schrijnend is het dan om te zien dat op deze plek in Wierum de aanwezige kwelder verloedert.

Woensdag 8 maart ging Water Natuurlijk Fryslân daarom op werkbezoek bij Werkgroep De Kromme Horne /Red de Kwelder in Wierum. Lijsttrekker Monique Plantinga, nummer 3 op de lijst Gerben Hoogterp en voorzitter Jelle Arjaans, ontmoetten elkaar in café De Kalkman in Wierum en spraken met de werkgroep over de toekomst van de kwelder.

Herstel rijsdam en strekdam
In het gesprek werd duidelijk dat door de combinatie van het zakken van de bodem, de hogere golven en de stormen van de laatste jaren de kwelder steeds meer wegspoelt. Voordat de maatregelen voor de dijkverzwaring worden gerealiseerd is het voor de werkgroep primair van belang dat voor het komende stormseizoen Rijkswaterstaat de rijsdam (bescherming vanuit het noorden) en de strekdam (bescherming vanuit het westen) vernieuwt. De werkgroepleden onderstrepen de urgentie van dit voornemen en dringen aan op concretisering van de plannen. Een tweede doelstelling is een bewandelbare pier voor een prachtige waddenbeleving.

Urgentie
Na het gesprek ging de Water Natuurlijk afvaardiging met een lid van de werkgroep mee de dijk over, de kwelder in. Met eigen ogen zagen zij de ernstige afkalving. Het is Water Natuurlijk duidelijk geworden dat er net zoals met de funderingsproblematiek in het veenweidegebied hier in het noorden van onze provincie met de bedreiging van de kwelder sprake is van wezenlijke urgentie.

Gerben Hoogterp: “Nu kunnen wij in de bedreigde kwelder nog genieten van de pracht en weidsheid van de schitterende waddennatuur. Een rustpunt voor vogels en mensen. Een plek van bijzondere cultuurhistorische en recreatieve waarde. Elke keer weer is de ervaring van het uitgestrekte Waddengebied een buitengewone belevenis. Water Natuurlijk vindt het dan ook belangrijk om de krachten te bundelen voor het behoud van dit uitzonderlijke gebied.”

Fotobijschrift: Monique Plantinga en Gerben Hoogterp van Water Natuurlijk Fryslân bij de bedreigde kwelder.

Auteur: Water Natuurlijk Fryslân
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 07:00 - 09:00
  De moarnsshow
  Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
 • 09:00 - 19:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Tjerkje Broersma
 • 21:00 - 23:00
  Wat Draaie Menu
  Martin van der Velde
 • 23:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?