Ingezonden: De Waag en rentmeesterschap · Foto('s): Archief RTV NOF
  Archief RTV NOF

Ingezonden: De Waag en rentmeesterschap

donderdag 23 januari 2020

In de Noardeast-Fryslân raadsvergadering van 9 jan 2020, kwam aan de orde het verbouwen, op kosten van de Gemeente, het Waag gebouw te Dokkum. Enkele partijen kwamen met het initiatief om het gebouw (Rijksmonument in gemeentelijk bezit) te verkopen aan de huidige huurder. Na enige heen en weer discussies van de tegenstanders van de verkoop, kwam er weer eens door een voorgeprogrammeerd robotje uit de partij SIN met het veelal misplaatst woord ‘rentmeesterschap’.

Als we kijken naar het gebouw zelf, dan kun je vaststellen dat de buitenmuur volop aan het afbrokkelen is doordat er jaren geen onderhoud aan is gepleegd. Het lijkt zelfs zo erg, dat je waarschijnlijk de muren wel met je blote handen kan afbreken zonder enig gereedschap te hoeven gebruiken. Dat betekent dan ook dat het gebouw mogelijk instabiel kan blijken te zijn.

Anders gezegd: moet het pand dan (woning en bouwtoezicht) onbewoonbaar worden verklaard?, het rijksmonument is in gemeentelijk bezit. En de vraag rijst dan ook of de muren nog wel de volledige constructie kunnen dragen; zoals de zolder, het dak en Koepel. Als de toestand zo is als hier beschreven, zie je maar weer dat het woord, ‘rentmeesterschap’ weer eens volledig is misplaatst, in dit geval door de partij SIN.

Als de toestand zo is als hier beschreven, dan betekent dit, dat alle nu in deze raad zittende ex-raadsleden (SIN, CDA, FNP, ALL) en wethouders van de raad van de voormalige gemeente Dongeradeel schuldig zijn aan grove nalatigheid (geen rentmeesterschap) ten aanzien van dit gebouw. Vanavond de finale in het rentmeesterdebat in de raad van Noardeast-Fryslân.

Alle de Haan.

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Harteklanken
  Tijdens het ontbijt op zaterdagochtend brengt RTV NOF geestelijke Harteklanken.
 • 09:00 - 11:00
  Klankbord
  Geestelijk verzoekplaten programma. Tijdens het programma bestaat de mogelijkheid om telefonisch een lied met een boodschap aan te vragen voor een zieke of jarige of gewoon zomaar.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 18:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 18:00 - 20:00
  Hollandse toppers
  Elke zaterdagavond hoor je Tinus uit je speakers komen. De gezelligste hits en meezingers komen voorbij in Hollandse toppers!
 • 20:00 - 22:00
  Hollands op zijn best
  Nederlandstalig verzoekplaten-programma voor iedereen, voor jong en oud. Bel voor een plaat naar (0511) 44 12 02.
 • 22:00 - 00:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Reclame · Disclaimer · Organisatie · RTV Kanaal30 Geschiedenis · Donateurs · Vrijwilliger worden?