Ingezonden: Vriendjespolitiek verdeelt Feanwâlden · Foto('s): Eelke Krol
  Eelke Krol

Ingezonden: Vriendjespolitiek verdeelt Feanwâlden

vrijdag 21 februari 2014

Even eerlijk,

Het lijkt erop dat het nieuwe Multi Functioneel Centrum in Feanwâlden door het CDA ingezet wordt als verkiezings-item voor het dorp. Het CDA en hun wethouder wilden het besluit over het MFC, er voor de verkiezingen nog snel even doorheen drukken. Er was in de gemeenteraad al een sfeer ontstaan van:”Snel afhandelen, mondje dicht en niks over zeggen.” Het CDA wil namelijk het MFC op de locatie van de Mienskip. Dit gebouw is eigendom van de PKN kerk in Feanwâlden. Bij de enige inspraakavond die de gemeenteraad heeft gehouden bleek voor de andere partijen dat er, op zijn minst, sprake is van de schijn van belangenverstrengeling van het CDA met het MFC. In 2007 heeft de vorige CDA wethouder al bepaald dat het MFC op de locatie van de Mienskip moest komen. De PKN kerk zag hierin een goede kans om van het gebouw af te komen en wat meer financiële ruimte te krijgen. De huidige CDA wethouder woont in Feanwâlden en is lid van dezelfde PKN kerk. De eerste voorzitter van de werkgroep mfc is prominent raadslid van het CDA en ook lid van dezelfde PKN gemeente. Ook deze beide mannen willen snel doorzetten met de locatie van de Mienskip.

Het dorpsbelang heeft in 2007 aangegeven dat zij meer zien in de locatie van het cafe “t Honk. Vooral ook omdat er ook kant en klare plannen zijn om het haventje in Feanwâlden fors uit te breiden. Dan staat een nieuwe Mienskip in de weg. De voorzitter van dorpsbelang heeft de koers inmiddels bijgesteld en vindt nu ook dat het MFC moet komen op de plaats van de Mienskip. Inmiddels is de dorpsbelang voorzitter hoog genoteerd op de kieslijst van het CDA voor de gemeenteraad.

Dan moeten we ook even kijken naar de samenstelling van de werkgroep MFC. Deze werkgroep is “onafhankelijk” en moet een oordeel vellen over waar het nieuwe gebouw moet komen. De eerste voorzitter van deze werkgroep is een belangrijk CDA raadslid. Pas later trekt deze voorzitter zich terug uit de commissie en wordt op kosten van de gemeente een externe voorzitter ingehuurd. Dit om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. De voorzitter van het dorpsbelang is ook lid van deze “onafhankelijke” werkgroep en prominent lid van het CDA. Dan zitten er nog 2 vertegenwoordigers van de PKN kerk bij en twee ambtenaren van de gemeente. Het lijkt erop dat het CDA gehalte in deze werkgroep erg hoog is.

Pas in januari van dit jaar komt de raad erachter dat deze werkgroep een “gestuurde opdracht” heeft gekregen. We dachten dat de werkgroep zou uitzoeken wat de beste locatie zou zijn voor het MFC. Het lijkt dat achter de schermen deze beslissing al was gemaakt. De werkgroep moest nu uitzoeken waarom de locatie van de Mienskip de beste was. Dit is een oneerlijke opdracht waarbij sprake is van vooringenomenheid. Met andere woorden. Het lijkt erop dat er eerst in het geheim iets wordt bepaald, en dan moet er achteraf zogenaamd draagvlak voor gevonden worden.

Het grote CDA zet burgers en verenigingen nu tegen elkaar, en tegen de gemeente op. In de media “roeptoeteren” ze rond dat dit een verkiezingsstunt van andere politiek partijen is. Voorstanders van een andere locatie worden belachelijk gemaakt. Met alle kracht beukt het CDA op de gemeenschap van Feanwâlden in, om haar zin te krijgen. Dat hierdoor ruzies ontstaan en mensen worden opgehitst vinden ze blijkbaar prima. Het CDA zorgt zo voor tweespalt in Feanwâlden. Wij vinden dat het dorp een betere en eerlijkere behandeling moet krijgen. Vriendjespolitiek en mensen tegen elkaar opstoken hoort niet thuis in de politiek. Het CDA wil doordrammen ondanks de schijn van belangenverstrengeling, en dat maakt hen een slecht verliezer.

Romke Postma

Dantumadeel ‘82

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 17:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 17:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · K30 Nieuws archief · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Noardeast-Fryslân / Dantumadiel · Achtkarspelen / Tytsjerksteradiel · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Reclame · Disclaimer · Organisatie · RTV Kanaal30 Geschiedenis · Donateurs · Vrijwilliger worden?