Inspiratiedag voor basisonderwijs in Dongeradeel · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Inspiratiedag voor basisonderwijs in Dongeradeel

zaterdag 09 april 2016

“Kinderen willen het gevoel hebben dat ze dingen zélf kunnen doen, zelf kunnen ontdekken en zelf kunnen beslissen. Dat kan alleen als wij respecteren dat ieder kind anders is en dat ieder kind op haar of zijn eigen manier naar de wereld kijkt.”

Afgelopen donderdag vond in de IJsherberg in Dokkum de derde inspiratiedag plaats voor alle medewerkers van Arlanta, de stichting die de christelijke basisscholen in Dongeradeel onder haar hoede heeft. Bestuurder Carin Doodeman vindt dat het onderwijs in Nederland toe is aan een frisse wind. Arlanta wil hierin landelijk voorop lopen. “Zo hebben twee van onze scholen onlangs gekozen voor het nieuwe onderwijsconcept ‘Onderwijs voor een nieuwe tijd’”. Op de inspiratiedag maakten verschillende onderwijsexperts nog eens duidelijk waarom zo’n vernieuwing nodig is.

Hanneke Lokhof van de Knapvilla: “Sommige kinderen zijn verbaal heel sterk en leren gemakkelijk door gebruik te maken van taal. Zij zijn ‘taalknap’. Anderen zien snel verbanden of logische gevolgen. Zij zijn rekenknap. En zo zijn er ook beeldknappe, muziekknappe en beweegknappe kinderen.” Onderwijscoach Suze Roelofs vroeg zich af wie nu de leraar is en wie de leerling. “Wat zou er gebeuren als je zou geloven dat op alle vragen die jij hebt over ‘hoe dan?’ je het antwoord bij de kinderen zal vinden?” Ook waren er workshops over creatief denken en verhalen vertellen in de klas.

’s Middags was er tijd voor ontspanning. In het historische stadscentrum speelden de leerkrachten en een spel waarbij ze met andere ogen naar de prachtige panden in de stad keken. “Laten we ook met andere ogen naar de kinderen kijken” zei bestuurder Carin Doodeman in haar slotwoord, “zodat we in ons onderwijs nóg beter aansluiten op hun behoeften en talenten.”

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 07:00 - 09:00
  De moarnsshow
  Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
 • 09:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 19:00
  Hitz op Tongersdei
  Sjoerd Gjalt de Vries
 • 19:00 - 20:00
  Jazz Go Blue
  Gert Nitters
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Albert de Vries
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?