Interview met Tryntsje Rekker van Yogamatties

Dinsdag 04-02-2020
DOKKUM - ‘Met Yogamatties ontdekken kinderen gereedschap voor geluk’

We ontmoeten elkaar in Koffiebar Knus. Als we beginnen over Yogamatties lichten Tryntsje’s ogen op en haar stemintonatie wordt merkbaar superenthousiast. De afgelopen drie maanden dat haar bedrijf voor kinderyoga bestaat passeren de revue…

Tot mijn verrassing bestelt Tryntsje een sterke latte macchiato. Ik ging er vanuit dat yogamensen allemaal aan de biologische munt- dan wel gemberthee zouden zitten. Tweede punt waarop de mening aangepast moet worden: ze is absoluut niet zweverig. “Dat klopt!” meldt Tryntsje, “ik ben hartstikke nuchter, maar vanuit een persoonlijke zoektocht naar zingeving ben ik een paar jaar geleden begonnen me te verdiepen in yoga. Zelf zat ik toen dicht tegen een burn-out aan. Yoga heeft me in die periode – en nog steeds – enorm geholpen.”

“De beslissing om kinderyogalessen in Dokkum op te starten kun je zien als een verlengstuk van die zoektocht. Zelf moeder (van twee dochters, van vier en van een half jaar, red.) wil Tryntsje kinderen kennis laten maken met de buitenkans die yoga heet. “Met Yogamatties kan ik een bijdrage leveren aan het welzijn van kinderen. Want ook jonge kinderen van 4 tot 12 jaar kunnen last hebben van piekergedachten, drukte, stress of zorgen. Door mijn yogalessen leren ze bijvoorbeeld eenvoudig toepasbare ademhalingstechnieken en houdingen om weer rustig te worden als ze gespannen of bang zijn. Verschillende vaardigheden die je direct kunt gebruiken en waar je je hele leven wat aan hebt.”
Ze vervolgt: “Ik geef lessen die speels, toegankelijk, creatief en leerzaam zijn, zodat kinderen zelf leren beschikken over hun eigen gereedschappen voor geluk en welzijn. Die tools heeft elk kind, je moet ze alleen ontdekken.”

Elke les heeft een thema en diverse werkvormen. Tryntsje verduidelijkt: “Aan de hand van spelletjes, boeken en muziek creëer ik een lesinhoud van een uur. Vriendschap was bijvoorbeeld een recent thema (wat is er zo leuk aan jouw vriendje of vriendinnetje, wat maakt jou een goede vriend of vriendin?). Aan de hand van afbeeldingen uit een prentenboek (‘Panda wil een vriendje’) oefenen we houdingen die op de bewegingen van dieren lijken: beweeg eens net als een aap, een vlinder of een leeuw bijvoorbeeld. Dat vinden ze superleuk om te doen en het is helemaal niet moeilijk, elk kind kan het. Ook is er tijdens elke les een moment van ontspanning met een korte visualisatie die past bij het thema. De positieve effecten van yoga voor volwassenen worden zo ook toegankelijk voor kinderen.”

“Na elke les mogen de kinderen creatief aan de slag met het thema van de week. Zo hebben we tijdens het thema ‘Geluk’ een eigen geluksdoosje gemaakt en ook al eens een positieve gedachtenslinger geknutseld. Dit pas ik toe omdat je gedachten invloed hebben op je gevoelens. Van een moeder hoorde ik dat haar dochter thuis nog verder werkte aan haar slinger, zo leuk vond ze het. Ik werk verder met affirmatiekaarten die positieve eigenschappen verwoorden of probeer met de kinderen te onderzoeken waar je bepaalde emoties voelt in je eigen lijf, zoals boosheid, verdriet of blijheid. Yoga is voor mij meer dan alleen het uitvoeren van de houdingen.” Ook mindfulnessoefeningen past Tryntsje toe. Binnenkort gaat ze een opleiding mindfulness voor kinderen volgen bij Eline Snel die bekend is van de methode “Stilzitten als een kikker.” Daarnaast gaat ze samen met haar eigen yogadocente Attie Osinga van Into Yoga Dokkum de opleiding Schoolverlichting volgen, over yoga en meditatie op school.

Wat is volgens Tryntsje nu de kern van Yogamatties? “Je bent goed zoals je bent. Iedereen kent ‘ups en downs’ en sommige dingen kun je goed, andere minder. Dat is allemaal oké, het hoort er gewoon bij. Niemand is immers alleen maar gelukkig of kan alles. Waar je invloed op hebt is hoe je met tegenslag omgaat en daarvoor kun je dus je gereedschap voor geluk inzetten.”

De yogalessen voor basisschoolkinderen vinden elke woensdagmiddag plaats in creatief centrum ‘De Groen!’ in Dokkum. Eerst krijgt de groep van 4-7 jaar les vanaf 14.30 uur, daaropvolgend start de groep van 8-12 jaar om 16.00 uur. Elke les duurt 60 minuten.
Omdat woensdag ook vaak een speelmiddag is of er kinderfeestjes e.d. kunnen zijn, hanteert Tryntsje een handige strippenkaartmethode. “Een kennismakingsles is gratis. Je kunt elke les apart betalen of een strippenkaart nemen als abonnementvorm. Ze zijn er in diverse varianten.”

Ze sluit af met een energiek “ik krijg zó veel positieve energie van de lessen en de kinderen. Zo brengen ze eigen lesideeën in en roepen sommige leerlingen al of er een kinderyogakampweekend georganiseerd kan worden, prachtig toch? Zelf heb ik ook ideeën voor workshops en toekomstige samenwerkingen in de steigers staan. Superleuk!”

Op 23 februari a.s. kun je van 10:00 – 16:00 uur kennismaken met het cursusaanbod van creatief centrum ‘De Groen!’ Verder organiseert Yogamatties in samenwerking met Schoonheidssalon Gesiena een bijzondere moeder-dochter verwenmiddag op zaterdag 16 mei a.s.

Meer info? Kijk eens op www.yogamatties.com of check https://www.facebook.com/Yogamattieskinderyoga/
https://www.facebook.com/degroen.dokkum.5
https://www.facebook.com/SchoonheidssalonGesiena/

terug naar overzicht

© Foto's: Eigen foto's

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-08:00 | RTV NOF Nonstop
08:00-09:00 | Harteklanken
09:00-11:00 | Klankbord
11:00-14:00 | Weekend Nieuwsshow
14:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-20:00 | Hollandse toppers
20:00-23:00 | Hollands op zijn best
23:00-00:00 | Hollandse Nacht
Klik hier voor programma- informatie