Is Bauke Mollema een Groninger of een Fries? · Foto('s): AWFoto.nl
  AWFoto.nl

Is Bauke Mollema een Groninger of een Fries?

vrijdag 21 juli 2017

Wim Bangma uit Dokkum, de opa van Bauke Mollema, liet woensdag al in het Friesch Dagblad weten dat alle voorouders van de succesvolle wielrenner Friezen zijn. Bangma maakte duidelijk in een ingezonden stuk dat hij het ‘niet langer pikt’ dat Bauke als Groninger wordt gezien. Nu wil Bauke het zelf blijkbaar ook wel weten, getuige een tweet die hij de wereld in stuurde: ‘Het houdt de gemoederen kennelijk nogal bezig. Ben ik nu een Groninger of een Fries!? 

Uit onderzoek van Sytze Giezen van het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar blijkt dat alle voorouders van de wielrenner van Friese afkomst zijn. Mollema blijkt zelfs verre familie van de Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier te zijn. Dat liet Giezen weten in het radioprogramma ‘De Middei fan Fryslân’ van Omrop Fryslân. Naast de opa van Bauke woont ook zijn moeder Anko in de stad Dokkum.

Wat de uitkomst ook is. Mollema staat aan de start van de 36ste Profronde van Surhuisterveen. De winnaar van de vijftiende etappe in de Tour de France is dinsdag 25 juli om 19.00 uur te zien, een halfuur eerder worden alle renners aan het publiek voorgesteld. De entree is zoals altijd, gratis!

Is Bauke Mollema een Groninger of een Fries? · Foto('s): AWFoto.nl
  AWFoto.nl

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Hoezo Kleinkunst
  Hoezo Kleinkunst brengt u liedjes, sketsches en wetenswaardigheden vanaf het begin van de kleinkunst tot de jaren '90 van de vorige eeuw.
 • 19:00 - 20:00
  Fryslan Fan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Werom yn de tiid is een programma mei muzyk ut de jierren '60 en '70.
 • 21:00 - 22:00
  Capriccio
  In Capriccio laat Haite Schukking veel verschillende soorten klassieke muziek de revue passeren en vertel daarbij iets over de achtergronden van elke compositie. Vaak geniet je meer van een muziekstuk, als je iets weet over het ontstaan ervan en over de drijfveren van de componist.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio