“It Testamint fan Tonnema” gepresenteerd · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

“It Testamint fan Tonnema” gepresenteerd

zondag 23 september 2018

Zaterdagmiddag 22 september werd op Stania State te Oenkerk de eerste Fryske roman “It Testamint fanTonnema” van Gooitzen Monsma uit Kollum ten doop gehouden. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Bearn Bilker, burgemeester van Kollumerland c.a. Ook schrijfster Jetske Bilker kreeg een exemplaar aangeboden.

Zij heeft Monsma met raad en daad terzijde gestaan. Het boek is uitgegeven door de Fryske Boekeclub KFFB. Gooitzen Monsma werkte tot zijn pensionering bij de gemeente Kollumerland. Eerst als hoofd financiën, en tenslotte als griffier. Bilker memoreerde in zijn woordje dat Monsma toen al talent had, omdat hij prachtige verhaaltjes schreef in het personeelsblad. Het boek gat over een jongeman die net van school zijn eerste baantje krijgt op een notariskantoor. De verhouding met de onsympathieke notaris laat te wensen over. Tot overmaat van ramp bezorgt de jongste klerk een testament bij een familie, wat helemaal niet had gemoeten.

Daaruit komen tal van complicaties voort. Het boek is met veel humor geschreven en bevat veel autobiografische elementen. De liefde maar ook de worsteling met het geloof spelen een grote rol in het verhaal. Monsma vertelde hoe het boek tot stand was gekomen en ook de voorzitter van de KFFB Joh. Bakker legde uit, hoe boeken van de KFFB worden uitgegeven en dat dit een soms wel een moeizame weg is. Immers, het moet om kwaliteit gaan. Er is geen twijfel mogelijk, dat deze eerste roman van Monsma zijn weg naar de lezers wel zal vinden.

Gooitzen Monsma uit Kollum presenteerde zaterdagmidag op Stanie State te Oenkerk zich als Fryske auteur met zijn debuutroman “It testamint fan Tonnema”. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan burgemeester Bearn Bilker van Kollumerland c.a. Ook schrijfster Jetske Bilker kreeg een exemplaar. Zij had Monsma met advies terzijde gestaan. De roman beschrijft de levenskeuze van een jonge klerk op een notariskantoor, waar het meteen al mis gaat met de onsympathieke notaris en zijn jongste bediende.

Auteur: Redactie RTVNOF

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 16:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 16:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2023 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio