Jaarlijkse Dag van de Ouderen in Talma Hoeve · Foto('s): 

Jaarlijkse Dag van de Ouderen in Talma Hoeve

vrijdag 14 oktober 2011

Donderdag werd in Talma Hoeve de jaarlijkse Dag van de Ouderen gevierd. Hanny van der Meer heette de aanwezigen welkom. Zij deed dit namens het lokaal Comité Dag van de Ouderen, gevormd door Stichting Welzijn, Talma Hoeve Feanwâlden en Zorgcentrum Brugchelencamp uit De Westereen. Deze dag werd mogelijk gemaakt door een gemeentelijke subsidie aan het ouderenwerk en dank zij de gastvrijheid van Talma Hoeve, waarvoor hartelijk dank.

De dag van de Ouderen is een speciale Internationale Dag in oktober, uitgeroepen in december 1990 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waarmee erkenning wordt gegeven aan de rol en bijdrage van u als oudere aan onze samenleving. Het beeld dat er over ouderen of ouderdom bestaat is van invloed op de wijze waarop met u als oudere wordt omgegaan. Spreek je van beperkingen bij ouderen die door de leeftijd kunnen komen of let men meer op levenswijsheid en ervaring die hun toe wordt geschreven? In andere culturen kijkt men hier op verschillende manieren tegenaan. De zaal is iets minder vol dan voorgaande jaren, maar dat zal vast geen afbreuk doen aan een geslaagde dag. Aan het programma van vandaag zal het niet liggen. Ook vrijwilligers waren volop voorhanden om op een natje en droogje te trakteren. Zij kregen hulp van twee leerlingen van het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé uit Leeuwarden. Deze dames lopen hun maatschappelijke stage in Talma Hoeve.

Mevrouw S.Hylkema, wethouder, gemeente Dantumadiel, was uitgenodigd om de dag officieel te openen. Zij ging in op het thema van de dag: ´Positief blijven´. Zij zei verheugd te zijn over de opkomst, al zag zij weinig mensen van circa 55 jaar. Maar ja, die werken meestal. Kun je trouwens wel positief blijven? Mevrouw Hylkema begon met een aantal opsommingen uit de krant. Daar waren weinig positieve berichten bij. Probeer toch te zien naar wat er wel mooi is, als je goed kijkt zijn er toch nog wel heel veel positieve zaken, al zijn het soms kleine dingen, te bedenken.

Mevrouw Liebje Hoekendijk was de volgende spreekster op de lijst. Deze mevrouw staat omschreven als auteur en lezingboer. De lezing ging over het door haar geschreven boek: “Levenskunst van ouderen”. Zij vertelde boeiend en humoristisch. Het volgende kwam o.m. aan de orde: Veel dingen doen wij op oudere leeftijd niet meer, maar we kunnen nog wel veel. Je omhulsel wordt oud, maar je geest blijft jong. Al heb je soms ook oude mensen van 30. Als een mens eenzaam is, heeft hij of zij een gebrek aan sociale contacten. Bezoek helpt niet. Zeg niet waar leef ik nog voor. Zorg dat je een hobby hebt. Men vraagt steeds of ouderen iets nodig hebben. Vraag liever wat heeft u te bieden? Hebt u een prettige voorleesstem, misschien is er een slechtziende, die graag voorgelezen wil worden.

Probeer ook een droom waar te maken. Mensen hebben vaker spijt van dingen die ze niet hebben gedaan dan van iets wat men wel heeft gedaan. Spreekster hield een vragenronde met als titel: Wat zijn de voordelen van ouder worden en wat zijn de nadelen? Op de diverse antwoorden uit de groepen werd verder ingegaan door deze 80-jarige, welbespraakte schrijfster. Er verschijnt binnenkort alweer een nieuw boek van haar.Na een heerlijke stamppottenmaaltijd was het tijd voor toneelgroep Nocturne uit Nijmegen. Deze ouderen die spelen voor ouderen, vertolkten het stuk Let’s Amore, waarin een reisgezelschap werd gevolgd naar Afrika. Door oponthoud op de plaats van bestemming waren ze op elkaar aangewezen.

Alle spanningen, frustraties, eenzaamheid etc. kwamen naar boven. Het verlies van een partner, Alzheimer, borstkanker en echtscheiding passeerden de revue. Maar ook het opbloeien van de liefde en saamhorigheid. Na afloop van het stuk werden de bezoekers van deze dag in groepen verdeeld en praatten de acteurs per groep na over het stuk, maar ook over alles wat er zo spontaan naar boven kwam. Dat was een mooi besluit van deze middag. Natuurlijk werd er nog een verloting gehouden zoals gebruikelijk met hele leuke prijsjes.

© Foto’s: Nienke Dijkstra

Jaarlijkse Dag van de Ouderen in Talma Hoeve · Foto('s): 
Jaarlijkse Dag van de Ouderen in Talma Hoeve · Foto('s): 
Jaarlijkse Dag van de Ouderen in Talma Hoeve · Foto('s): 
Jaarlijkse Dag van de Ouderen in Talma Hoeve · Foto('s): 
Jaarlijkse Dag van de Ouderen in Talma Hoeve · Foto('s): 
  

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Hoezo Kleinkunst
  Hoezo Kleinkunst brengt u liedjes, sketsches en wetenswaardigheden vanaf het begin van de kleinkunst tot de jaren '90 van de vorige eeuw.
 • 19:00 - 20:00
  Fryslan Fan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Werom yn de tiid is een programma mei muzyk ut de jierren '60 en '70.
 • 21:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?