Jan Posthuma in Fiel de Nacht van Omrop Fryslân · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

Jan Posthuma in Fiel de Nacht van Omrop Fryslân

maandag 01 januari 2018

Praten over het leven, stil zijn van de natuur, piekeren over het duister en dromen over de nieuwe dag. Het waren de ingrediënten voor het nachtelijke online programma ‘Fiel de Nacht’ van Omrop Fryslân afgelopen zomer. De compilatie-uitzendingen van ‘Fiel de Nacht’ zijn in de eerste week van januari bij Omrop Fryslân om 17.15 uur te zien op televisie, via Omropfryslan.nl. Maandag 1 januari in de uitzending: Jan Posthuma.

Jan Posthuma

Oud-volleyballer Jan Posthuma (1963, Dokkum) was de beste blocker van de wereld, won goud op de Olympische Spelen van Atlanta in 1996 met een team dat barstte van ego’s en strijd en ging op zijn 35e met pensioen. Posthuma noemt zichzelf een dagmens, maar dook voor deze gelegenheid graag de nacht in. Jan: “Mijn deelname aan ‘Fiel de Nacht’ komt voort uit nieuwsgierigheid naar en liefde voor het wad. Het concept sprak me ook heel erg aan. Ik ben dan wel een dagmens, maar hou daarnaast erg van zomeravonden waarop je in korte broek kunt blijven lopen, met vrienden en familie om je heen. En dan een fantastisch uitzicht over het open veld. ‘Fiel de Nacht’ kwam daar heel dicht bij in de buurt. De zee is altijd levendig, ook als er niet veel gebeurt.”

“Uiteindelijk heb ik het, net als in een wedstrijd, gewoon op me af laten komen”

“Als je negen uren lang met elkaar in gesprek bent, dan wordt er veel gezegd. Je kunt geen toneelstukje opvoeren, je moet dicht bij jezelf blijven. Dat heb ik ook gedaan. Ik heb mijn verhalen verteld zoals ik de dingen heb gevoeld en beleefd. In de voorbereiding op de nacht heb ik wel geprobeerd dingen te onthouden om te kunnen vertellen, maar uiteindelijk heb ik het, net als in een wedstrijd, gewoon op me af laten komen. Los van dat was ik vooral nieuwsgierig naar het verloop van de nacht. Ik zag het wakker blijven als een uitdaging. Hoe houd je dat vol? Maar dat ging prima. Het lastigste moment kwam pas op de terugreis. Het was een mooie ochtend. De zon scheen mijn auto binnen. Toen moest ik even goed mijn best doen om wakker te blijven. Overigens ben ik thuis niet meer naar bed gegaan. Ik heb gelijk het ritme weer opgepakt”.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Jan Posthuma in Fiel de Nacht van Omrop Fryslân · Foto('s): Omrop Fryslân
Jan Posthuma in Fiel de Nacht van Omrop Fryslân · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio