Jan Torensma wint Piet Hania schaaktoernooi

Zondag 03-03-2019
DOKKUM - Afgelopen zaterdag 2 maart 2019 werd voor de 48e keer het Dokkumer schaaktoernooi gehouden. Vanaf deze 48e editie wordt het toernooi voortaan genoemd als “Piet Hania schaaktoernooi”. De familie Hania was voor dit speciale moment uitgenodigd en aanwezig. Na een welkomstwoord van toernooidirecteur Bernard Keizer opende mevrouw Hania het toernooi door de 1e zet aan het eerste bord in groep A te doen. Het toernooi werd voor het eerst gespeeld in het zogenaamde rapid tempo in vijf groepen op speelsterkte met in totaal 28 deelnemers.

In groep A bleef het tot de laatste zet spannend wie de toernooikampioen zou worden. In een spannende laatste partij tegen Gerben van der Heide wist Jan Torensma uit Leeuwarden de volle winst te pakken en werd daardoor de winnaar van het toernooi. Jan Sybren Zagema uit Utrecht scoorde evenveel punten, maar scoorde minder zogenaamde SB punten en werd dus tweede, gevolgd door Gerben van der Heide met drie punten.

In groep B was het scoreverloop identiek want ook Pieter van Kammen (Metslawier) en Alle Vlasma (Dokkum) scoorden beiden 3½ punt, waarna Van Kammen via een beslissend snelschaakpartijtje aan het langste eind trok. Als derde eindigde Douwe Tjerkstra uit Workum met 2½ punten. In groep C scoorde René Wijnstra uit Buitenpost er flink op los en won de groep met een score van 4½ uit 5 partijen. Henk Breimer uit Rijs scoorde 3½ punt en Wieger Romkes uit Idskenhuizen 2 punten.

Groep D was een speciale groep, die bestond uit 60+ spelers die zowel streden om de groepsprijs als de FK 60+ rapidbeker. De 60+ kampioen van vorig jaar, Douwe Kuipers uit Holwerd, verloor de titelprolongatie al spoedig uit het vizier. De verdiende winnaar werd de onstuitbare Wytze van der Zee uit Sneek met een score van 4½ uit 5. Tweede werd Dokkumer Gosse Wiersma, gevolgd door Henk Visser uit Leeuwarden met hetzelfde aantal punten maar verloor de onderlinge partij.

In groep E deden 5 jeugdspelers van De Donger mee. Ze speelden een dubbele ronde en na 10 ronden werd Luca Wijnstra glorieus winnaar met een score van 9 uit 10. Peter Groen en Elger Kingma eindigden gedeeld tweede met 6,5 uit 10 en hun onderlinge score was 1 – 1 en vluggeren moest de beslissing brengen wie 2e of 3e zou worden. Peter Groen liet zien dat hij deze discipline uitstekend in de vingers heeft en won overtuigend en werd hierdoor tweede en Elger derde. Daniel Visser werd vierde met 5,5 uit 10 en won als enige van Luca en Bram Beukema werd vijfde met 2,5 uit 10. De bekers werden uitgereikt door Jelmer Hania, de zoon van Piet Hania.

Halverwege de middag kwam de verloting van het toernooiprobleem, gemaakt door Sytze de Boer uit Burdaard. Douwe Kuipers kwam als eerste met de juiste oplossing uit de hoge hoed en kreeg als beloning hiervoor een heerlijke taart aangeboden van echte Bakker Eddy de Jong. Het toernooi werd afgesloten door Bernard Keizer, die hierbij de sponsoren, deelnemers en de IJsherberg bedankte voor hun inzet.

terug naar overzicht
Jan Torensma wint Piet Hania schaaktoernooiJan Torensma wint Piet Hania schaaktoernooiKijk voor meer foto's op www.rtvnof.nl
© Foto's: Koos Scherjon


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Lytse klankjes
19:00-21:00 | Gospel Time
21:00-22:00 | Geloven & Beleven
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie