Justitie: ‘Criminele burgerinfiltrant betrouwbaar, heeft geen mentale problemen’

vr. 9 februari · 16:382024 · 16:38 · webredactie RTV NOF

LEEUWARDEN – Zonder de inzet van een criminele burgerinfiltrant was de drugsbende in de Vidar-zaak niet te ontmantelen. Dat zegt het Openbaar Ministerie vrijdag in het hoger beroep tegen 14 verdachten. Ze worden beschuldigd van internationale drugshandel, witwassen van geld en wapenbezit.

Omrop Fryslân

LEEUWARDEN – Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep celstraffen van 2 maanden tot 7 jaar tegen veertien verdachten in de zaak-Vidar. Ze staan terecht voor internationale drugshandel, witwassen van geld en wapenbezit. Zonder de inzet van een criminele burgerinfiltrant was de drugsbende in de Vidar-zaak niet te ontmantelen. Dat zegt het Openbaar Ministerie vrijdag in het hoger beroep tegen 14 verdachten. Ze worden beschuldigd van internationale drugshandel, witwassen van geld en wapenbezit.

“De inzet van de infiltrant is zorgvuldig en rechtmatig gebeurd”, zeggen de advocaten-generaal van justitie Peter van der Spek en Ingrid Schepers vrijdag in het requisitoir van 204 pagina’s. Ze komen aan het einde van de middag met een eis tegen alle verdachten die twee jaar geleden door de rechtbank werden veroordeeld tot straffen tussen de 80 uur taakstraf en 7 jaar gevangenisstraf schrijft Omrop Fryslân.

Opvallend is de inzet van een criminele burgerinfiltrant in dit onderzoek, dat in 2018 is gestart. Volgens advocaat-generaal Van der Spek was dit noodzakelijk. “Alleen zo konden we aantonen of motorclub Hells Angels in Noord-Nederland betrokken was bij de internationale handel in harddrugs.” Op een andere manier kon de drugsbende niet worden opgerold, omdat volgens de advocaat-generaal sprake was van een gesloten bolwerk. “Ze maken gebruik van geheim telefoonverkeer en hanteren versluierend taalgebruik.” Bij de Hells Angels mag er niet met de politie worden gesproken. “De regel van de club is dat bij een inval of aanhouding het lid zijn mond moet houden.”

De infiltrant met de codenaam A-4110 legde voor het eerst contact met een van de verdachten in januari 2018. Hij vroeg hem “of hij nog wel eens wat deed”. A-4110 kreeg de opdracht om ‘normaal te doen, gedraag je niet anders’. “Het voordeel was dat hij zich gedraagt als een crimineel, omdat hij een crimineel is,” zegt Van der Spek. Voor zijn werkzaamheden ontving de infiltrant ongeveer 100.000 euro.

Doorvoerland
Nederland staat wereldwijd bekend als een “doorvoerland van harddrugs”, zegt Van der Spek. “Dat beeld bevestigen de verdachten.”
De drugs werden verhandeld in Scandinavië, Thailand, Ierland en Australië. Op 2 maart 2020 was de zogenaamde klapdag: de politie onderschepte 86 pakketten speed, bestemd voor Finland. Tegelijkertijd werden op verschillende plaatsen in Fryslân invallen gedaan en werden wapens en drugs in beslag genomen.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) voldoet de inzet van de criminele burgerinfiltrant aan de strenge eisen die daaraan gesteld zijn. Zo mag hij alleen bij hoge uitzondering worden ingezet, voor korte tijd en dan alleen “bij zeer gesloten groeperingen die zich schuldig maken aan de ernstigste vormen van ondermijnende en georganiseerde criminaliteit”.

Oude, manke zwerver
Bovendien mag de infiltrant “geen ongeoorloofde druk uitoefenen”. Volgens twee verdachten is dat wel gebeurd en heeft de man hen in de drugshandel gelokt. Het OM gelooft dat niet. “Ze laten zich niet onder druk zetten door A-4110 die in het drugsmilieu uitgerangeerd is. Een oude, manke zwerver, zoals hij wel wordt genoemd.” Eerder deze week plaatsten sommige advocaten grote vraagtekens bij de mentale gezondheid van de criminele burgerinfiltrant. De 68-jarige man, die anoniem in het buitenland verblijft, is vorig jaar onderzocht door een neuropsycholoog, waaruit blijkt dat de infiltrant dementerend is en last heeft van waanbeelden. Zijn verklaringen zouden daarom niet gebruikt mogen worden in deze zaak, aldus de advocaten.

Het OM zegt vandaag dat de infiltrant geen mentale problemen had toen hij werd ingezet. “Hij was goed in staat om relevante informatie te reproduceren,” zegt advocaat-generaal Inge Schepers. Het OM concludeert dat de infiltrant volledig betrouwbaar is.
Twee politiemensen die A-4110 al langer kenden, hebben verklaard dat “de meeste opvallende verandering de waanbeelden waren”. Verder zeggen ze dat “het geheugen van A-4110 normaal is. Hij kan veel en zeer gedetailleerd vertellen over vroeger.”

De zaak-Vidar draait om internationale drugshandel tussen Fryslân en Scandinavië. In maart 2020 zijn tientallen verdachten aangehouden, van wie uiteindelijk veertien zijn veroordeeld. Bij de zaak werd een infiltrant ingezet die informatie verkreeg van de verdachten en dit deelde met Justitie.

Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.