Kamervragen over extra Waddengas
De Tweede Kamer heeft veel vragen over de toestemming die minister Kamp geeft om meer gas te winnen onder en rond de Waddenzee. Regeringspartij PvdA wil opheldering van minister Kamp over wat er nu precies gaat gebeuren.
De Tweede Kamer heeft veel vragen over de toestemming die minister Kamp geeft om meer gas te winnen onder en rond de Waddenzee. Regeringspartij PvdA wil opheldering van minister Kamp over wat er nu precies gaat gebeuren. Kamerlid Vos benadrukt dat de Waddenzee een van de mooiste natuurgebieden in Nederland is en hij is bang dat daaraan schade wordt toegebracht. Hij verwijst daarbij naar de recente onrust rond de boringen en aardbevingen in Groningen
Ook D66-Kamerlid Van Veldhoven zegt dat deze kwestie niet los kan worden gezien van de discussie over de gaswinning in Groningen. Volgens haar is duidelijk geworden dat het principe van de hand aan de kraan niet werkt. Ze wil weten of de vergunning in feite toch geen uitbreiding is. Het CDA vindt dat de vergunning in lijn lijkt te zijn met eerder gemaakte afspraken, maar Kamerlid Mulder heeft toch veel vragen. “Bij de boringen in Groningen pakten aannames anders uit dan eerst leek, en daarom vragen we ons af of de gegevens waarop deze vergunning is gebaseerd nog wel kloppen.” Het CDA wil ook weten of de contracten voor het boren in de Waddenzee wel flexibel genoeg zijn.
GroenLinks spreekt van een merkwaardige constructie en een poging om de staatskas te spekken. Woordvoerster Van Tongeren is niet gerustgesteld door de verzekering dat de NAM zich aan de afspraken over bodemdaling zal houden.
Regeringspartij VVD staat achter het besluit van Kamp. Woordvoerder Leegte vindt het een logisch uitvloeisel van eerdere afspraken. Volgens hem heeft het boren onder de Waddenzee niets te maken met de boringen in Groningen. “Dat is een ander type gas en er worden geen nieuwe putten geslagen.” De VVD heeft er vertrouwen in dat het systeem van de hand op de kraan functioneert. De Waddenvereniging en de vereniging Natuurmonumenten vinden dat een onafhankelijke instantie moet controleren of de bodem niet meer met 6 millimeter per jaar daalt. En als dat wel het geval is, moet de gaswinning direct worden gestaakt, zeggen de natuurorganisaties.
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.