‘Karbidsjitte mei in pilske derby is ek kultuer’ · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

‘Karbidsjitte mei in pilske derby is ek kultuer’

donderdag 14 oktober 2021

BURGUM – De nieuwe cultuurnota ‘Ut de kûlizen’ in Tytsjerksteradiel was donderdagavond voer voor discussie in de raadsvergadering. Wat is nou ‘hogere’ cultuur en wat niet. En moet je daar nu wel of geen onderscheid in maken. B en W zijn in ieder geval niet van plan om binnen het nieuwe cultuurbeleid geld in te ruimen voor bijvoorbeeld de jaarlijkse traditie van het carbidschieten.

“By kultuer liket it wol of in besite oan in museum op in heger nivo stiet dan bygelyks it karbidsjitte of in doarpsfeest. Wat de VVD oanbelanget is dizze foarm fan kultuer like belangryk foar ús gemeente. En kin der dus yn de nije kultuernota ek jild foar ynromme wurde”, aldus VVD-raadslid Dineke Wagenaar. Wethouder Tytsy Willemsma is dat evenwel niet van plan. “Fansels fyn ik karbidsjitte en doarpsfeesten ek in wezenlik ûnderdiel fan ús kultuer. Mar wy ha it yn de nije nota benammen oer kultueredukaasje en ynwenners fan ús gemeente oars nei dingen sjen litte. Dêr leit de prioriteit”, aldus de wethouder.

Er is in Tytsjerksteradiel maksimaal 75.000 euro beschikbaar voor de komende twee jaar. Hetzelfde bedrag geldt voor de gemeente Achtkarspelen. De drie leidende thema’s binnen de nieuwe cultuurnota zijn ‘meidwaan, mei-inoar en nij & aktueel’.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Gospelmuziek uit Noordoost-Friesland, maar ook van ver daarbuiten.
 • 21:00 - 22:00
  Geloven & Beleven
  Wekelijks ontvangen we een gast met wie gesproken over het geloof. In het gesprek wordt gesproken over persoonlijke ervaringen en de rol van het geloof in het leven van de gast.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2021 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Donateurs · Vrijwilliger worden?