Klassementen door elkaar gehusseld in voorlaatste ronde · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

Klassementen door elkaar gehusseld in voorlaatste ronde

dinsdag 02 augustus 2022

SURHUISTERVEEN – Ronde 13 als voorlaatste ronde was vooraf beoordeeld als wellicht bepalen wie nog kans maakten op ereprijzen op 8 augustus tijdens de finale in de Lantearne.

Vooral in klassement B en C waren er verrassende resultaten te bewonderen. In de C groep drong Sjouke Zijlstra zomaar binnen in de top 3 door clubgenoot Gerard Weinans naar een kansloze positie te dwingen.

Uitdager Willem Lep mocht het opnemen tegen de koploper Klaas Mondria. Zoals reeds eerder beschreven maakt Klaas een uitstekend seizoen door en in een lange partij werd wederzijds niks toegegeven. De remise uitslag verdrong Willem naar plaats 3.

Met Joop de Graaf op zijn hielen die Jan Sloot versloeg zal in de laatste ronde met 4 personen dienen te worden geschoven om 3 posities. Nu nog de loting afwachten.

In groep B kan wel van een sensationele ontwikkeling worden gesproken. Koploper Marten Zijlstra wist met een fraaie remise tegen kanshebber Sipke Doller laatstgenoemde uit de top 3 te drukken in de A groep. In de wandelgangen werd verondersteld dat wellicht nog meer resultaat haalbaar was geweest. Sipke is nog niet kansloos maar zal in de laatste ronde alle zeilen bij dienen te zetten.

Harm Terpstra de achtervolger hier moet zijn geheugen een beetje opfrissen misschien. In de partij tegen gedoodverfd kampioen en clubgenoot Douwe Edelenbos liep hij een schijf achterstand op in een opening die ook in het zomertoernooi in 2019 op dezelfde wijze tot stand kwam. Een brikje achterstand tegen Douwe betekent in 95 % verlies van de partij.

Jorn Kruit die de afgelopen seizoenen zijn leerstoel heeft gehad bij damclub TTS en damclub Oerterp greep zijn laatste kans om iets te betekenen in de eindstand. In een boeiend gevecht werd Jan Peters de ervaren speler van Bolsward Workum en BEGB opgerold in een meerderheidseindspel. Een uitstekend resultaat van Jorn en hij staat nu op plaats 3 in groep B.

Een man die ook al weken in een positieve flow zit gaat in groep B nog de nodige onrust veroorzaken. Johan Tuenter de man uit Winschoten ging onvervaard de strijd aan met zijn tegenstander Oege Dijkstra die maar liefst 400 meer ratingpunten in zijn bezit heeft. Oege kreeg maar geen vat op het spel van Johan en de behaalde remise is een zeer verdiende beloning. Ook de loting in de slotronde kan hier nog de nodige verandering in de stand veroorzaken.

Resumerend zullen in roep B en C 4 personen moeten strijden in de slotronde voor 3 posities.

In de hoofdgroep kan de toernooiwinst koploper Douwe Edelenbos bijna niet meer ontgaan. Voor de andere 2 plekken komen nog drie personen in aanmerking.

Tjipke Smedinga die door zijn winstpartij tegen Anne Dekker naar plaats 2 is geslopen en de meeste sterke tegenstanders heeft ontmoet kan theoretisch zijn positie consolideren.

Plaats 3 kan nog zeer interessant worden. Huidige bezetter Oege Dijkstra is veroordeeld zijn uitgestelde partij tegen Henk Jonker uit te komen. De uitslag van deze pot zal voor nummer 4 Sipke Doller bepalend worden of hij de top 3 gaat halen. Henk die zonder klassementstelling kan meedoen zal zich zoals meestal tot het uiterste inspannen om een goed resultaat te behalen.

Ook deze ronde waren er via internet weer een aantal partijen semi live te bewonderen zoals uit de bijgaande foto’s blijkt.

Dammen via telefoon of tablet is dat de toekomst? Gaat deze wijze van registreren van een partij het gebruikelijke damboekje vervangen? Zou zo maar eens kunnen gebeuren.

Alle uitslagen op een rijtje:
Rika van Leeuwen – Siep Altena 0-2
Luitzen vd Heide – Dummy 1-1
Jan Sloot – Joop de Graaf 0-2
Sjouke Zijlstra – Gerard Weinans 2-0
Klaas Veldstra – Karel de Bruin 1-1
WIllem Lep – Klaas Mondria 1-1
Geert Rozenberg – Sietse Jonker 0-2
Harm terpstra – Douwe Edelenbos 0-2
Sipke Doller – Marten Zijlstra 1-1
Anne Dekker – Tjipke Smedinga 0-2
Pieter Dijkstra – Gerrit Terpstra 1-1
Johan Tuenter – Oege Dijkstra 1-1
Wim Riddersma – Martie Boersbroek 1-1
Klaas Herder – John Folkers 2-0
Jorn Kruit – Jan Peters 2-0

Klassementen:
A
1 Douwe Edelenbos 1.342
2 Tjipke Smedinga 1.281
3 Oege Dijkstra 1.271
4 Sipke Doller 1.260
5 Gerrit Terpstra 1.239

B
1 Marten Zijlstra 1.140
2 Harm Terpstra 1.077
3 Jorn Kruit 1.076
4 Johan Tuenter 1.074
5 Klaas Herder 1.011

C
1 Klaas Mondria 1.070
2 Sjouke Zijlstra 0.919
3 Willem Lep 0.917
4 Joop de Graaf 0.891

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Klassementen door elkaar gehusseld in voorlaatste ronde · Foto('s): Eigen foto's
Klassementen door elkaar gehusseld in voorlaatste ronde · Foto('s): Eigen foto's
Klassementen door elkaar gehusseld in voorlaatste ronde · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio