Kollum doet goeie zaken met de winst tegen ‘t Fean‘58 · Foto('s): Eigen Foto's
  Eigen Foto's

Kollum doet goeie zaken met de winst tegen ‘t Fean‘58

zondag 17 oktober 2021

KOLLUM–In de eerste (sub-)topper van het seizoen wist Kollum de punten thuis te houden. Waar de mannen uit Surhuisterveen veel scoren in de competitie tot nu toe, doet Kollum het heel zuinig met 3 doelpunten en 1 tegendoelpunt in 3 wedstrijden. Beide ploegen hadden 7 punten verzameld uit 3 wedstrijden. Vandaag liet Kollum weer zien dat het niet bang is om de tegenstander tot aan de 16 te laten komen, om daarna nauwelijks in de problemen te komen tegen een aandringend ’t Fean’58. Loerend op foutjes en uitbraken wist Kollum de eindstand op 3-0 te krijgen.

De wedstrijd begint zonder de geblesseerde centrale verdediger Ruben Merkus aan Kollum-zijde en zonder de topscorer van ‘t Fean’58 Jens Hamstra.

De mannen uit Surhuisterveen beginnen fel aan de wedstrijd. Ze zetten hoog druk op de bal en Kollum laat ze in de eerste 10 minuten wat uitrazen zo lijkt het. ‘t Fean is feller in de duels maar de mannen van Kollum-trainer Ron de Boer blijven goed gegroepeerd. De laatste 4 van Kollum bestaan vandaag uit Sander Gietema, Johan Schat, Aaron Boekhout en Jasper Sietzema, door blessures van Merkus en Pieter Henstra. Vlak ervoor staan 2 verdedigende middenvelders Romke Bos en Arne-Jan de Boer en deze 6 staan defensief zeer goed te voetballen. De 4 die de aanval moeten vormgeven staan daardoor wel tegen een overmacht waar lastig doorheen te komen is. Lastig…maar niet onmogelijk.

Want opeens is daar de snelle Benjamin Zondervan doorgebroken. Keeper Hessel Huisman van ‘t Fean komt uit en is te laat en maakteen pittige overtreding, net buiten de punt 16 meter. Scheidsrechter Aartsen uit Groningen geefteen gele kaart aan de keeper en daarmee mag ’t Fean niet klagen.De vrije trap die daarop volgt wordt niet goed genomen door Kollum en vanuit die situatie komt ‘t Fean er goed uit in de tegenaanval: een schot belandt op de paal.

Kollum is gewaarschuwd. Als het niet vanuit de organisatie voetbalt kan het in de problemen komen tegen een makkelijk scorende tegenstander als die van vandaag. De gelijkenis met de wedstrijd van vorige week tegen Zuidhorn (en ook Wolvega daarvoor) is groot: Kollum zakt terug op eigen helft en elke aanval van de tegenstander wordt onschadelijk gemaakt, maar aanvallend is het te gehaast en te slordig om echt gevaarlijk te worden.

In de 15e minuut krijgt Thieme Brandsma de bal op de schoen net buiten de 16 maar zijn curvebal-schot belandt op de lat en over. Ook ‘t Fean blijft kansjes creëren en een schot in de 20ste minuut gaat uiteindelijk net naast de paal, doordat de bal net uit de goal getikt wordt door de uitstekende keeper Andries Dijkstra van de Kollumers. In de 22ste minuut wordt een doelpunt van ‘t Fean afgekeurd vanwege buitenspel. Na verbale commotie over eerdere vlagsignalen is de scheidsrechter bij de vrije trap op de achterste verdedigingslijn geposteerd, en zonder dat Kollum vlagde was de goal al geannuleerd door de prima leidende man in het zwart. Enkele supporters uit Surhuisterveen beseften dat als ze eerder niet zoveel commentaar hadden gehad deze goal daardoor misschien niet afgekeurd zou zijn…Een doelpunt in deze fase zou het wedstrijdbeeld volledig doen kantelen, als Kollum in de achtervolging had gemoeten.

Dat doelpunt krijgt Kollum even later in de schoot geworpen als de bal in niemandsland tussen verdediging en keeper wordt geschopt door ’t Fean. Joop Pijnacker onderschept die bal en in de 32ste minuut kan hij alleen op de keeper af. Pijnacker blijft rustig, omspeelt de keeper en scoort beheerst de 1-0. Het lijkt alsof de mannen van trainer Minno vd Werff er nog een schepje bovenop doen. Ze leggen veel energie in de wedstrijd maar het komt er niet uit. Kollum heeft wat het wil, een voorsprong, en net als vorige week kan het achterover leunend de boel dicht houden en loeren op de uitbraak. Vlak voor de pauze krijgt Kollum een kansje maar Dennis Krohne schiet de bal met rechts naast.

‘t Fean vecht zich leeg, Kollum loert op een kans

In de tweede helft is de goed spelende Jasper Sietzema achter gebleven in de kleedkamer. Voor hem komt Pieter Henstra in het veld, die weer fit genoeg is voor een helft. Ook nu is het ‘t Fean die fel uit de startblokken komt. Johan Schat heeft profijt van zijn sportschool abonnement en geeft een stevige schouderduw aan een speler van ‘t Fean en alles wat vanuit Surhuisterveen komt schreeuwt om een kaart. De goed fluitende scheidsrechter Aartsen denkt daar heel anders over en laat gewoon doorspelen. In de 52e minuut komt Johan Schat wel in de boeken met een gele kaart overigens. Schat speelt een prima wedstrijd als centrale verdediger naast de ervaren Boekhout.

‘t Fean blijft de goal van Kollum zoeken maar ballen die door de verdediging komen zijn allemaal een prooi voor doelman Dijkstra. ’t Fean wisselt door en gaat met meer mensen naar voren op zoek naar de gelijkmaker. In de tegenstoten daarop wordt Kollum steeds gevaarlijker.

In de 65ste minuut is er een prachtige kopbal van Benjamin Zondervan maar hij kopt de bal net naast. Ook Thieme Brandsma krijgt een mooie kans alleen besluit hij een pass te geven in plaats van zelf te schieten. Joop Pijnacker schiet wel en de keeper van de Feansters redt met z’n voet. De moe gestreden Romke Bos wordt vervangen door Gerard van Zonneveld en Benjamin Zondervan zakt een linie naar achteren. In de 75ste minuut komt een lange bal van Arne Jan de Boer perfect aan bij de goed doorgelopen Benjamin Zondervan. Die bedenkt zich niet en haalt ineens uit en de keeper kan nog net redden. Daarna nog een schot van Zondervan en die bal spat uiteen op de lat.

De Feansters blijven het proberen, ze stralen inmiddels uit dat ze moe en moedeloos worden van de stugge tegenstander. Na nog een wissel is het een soort wanhoopsoffensief geworden en vallen er gaten waar de Kollumers al 80 minuten geduldig op wachten. ’t Fean loopt in de val en uit een perfecte pass van Arne Jan de Boer op Pijnacker scoort de meegelopen Thieme Brandsma de 2-0.In blessuretijd is het nog een goed onderschepte bal van Brandsma die de bal voorgeeft. Joop Pijnacker doet een overstap en Gerard van Zonneveld scoort de 3-0 om de wedstrijd mee te besluiten.

Een volwassen spelend Kollum houdt hiermee de punten terecht in eigen huis. Volgende week spelen de oranjehemden uit bij Be Quick Dokkum, een echte topper in de 2e klasse I. De wedstrijd start om 15.00 uur.

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00