Kruispunt Hallum, hulpdiensten en Zwemelfstedentocht in De Weekend Nieuwsshow

Zondag 16-02-2020
DE WESTEREEN - Inwoners, scholen en ondernemers in Hallum zijn blij met de aangekondigde aanpak van het gevaarlijke kruispunt van de provinciale weg (N357) en de Doniawei. Ze hopen dat eind 2021 een veel veiliger rotonde bij het dorp is aangelegd.

Sabine Tichelaar van Werkgroep Hallum vertelde in de Weekend Nieuwsshow hoe Hallum de handen ineen heeft geslagen voor de veiligheid van fietsers, automobilisten en ander verkeer op het kruispunt.Burgemeester Klaas Agricola lichte toe waarom de gemeente Dantumadiel ondanks de benodigde bezuinigingen toch extra geld beschikbaar wil maken voor DOM 2.0. Hiervoor kunnen initiatieven worden ingediend om de leefbaarheid van dorpen te versterken.Er is de afgelopen jaren ook flink geïnvesteerd om het gebied rond het Lauwersmeer aantrekkelijker te maken voor recreanten. Volgens Wethouder Jelle Boerema is het daarbij niet de bedoeling om massa’s toeristen te trekken: ”Het moet geen Giethoorn worden. Rust en ruimte blijven vooropstaan, net als duurzaamheid.”

Wijkagent Lieuwe van Hijum houdt sinds kort een inloopspreekuur in De Westereen. De politie wil hiermee het contact met burgers versterken. Dat contact tussen hulpdiensten en burgers stond ook centraal bij de vraag waarmee verslaggever Lammert Brouwer deze week de straat op ging. In het kader van de Europese 112 dag onderzocht hij hoe bekend het alarmnummer is bij het publiek. Lang niet iedereen blijkt te weten dat dit nummer in heel Europa kan worden gebruikt. Dat herkent ook Calamiteitencoördinator Mariska Petstra van de Meldkamer. Zij vindt het echter belangrijker dat mensen weten waarvoor ze bij 112 terechtkunnen. Dat is vooral in levensbedreigende situaties. Een voorbeeld daarbij zijn situaties waarbij mensen een hartstilstand krijgen. Naast het snel alarmeren van de hulpdiensten is daarbij een goede beschikbaarheid van AED’s ook van belang, zo vertelde Marianne Spoelstra van de Hartstichting. De AED’s worden door burgerhulpverleners ingezet als hulpmiddel bij een reanimatie. De Hartstichting wil overal in Nederland een dekkend netwerk realiseren van AED’s die 24-uur per dag beschikbaar zijn. In Fryslân is die dekking nu 68%.

Verder was er in deze Weekend Nieuwsshow aandacht voor een aantal grote en kleinere evenementen. Met Stefan van der Pal werd gesproken over zijn Zwemelfstedentocht die op 2 juli begint. Dirigent Arnaud Oosterbaan vertelde over de Opera op het Wad in september. Met een cast van internationale artiesten, een groot orkest en ook regionale en lokale inbreng wordt een unieke versie van de opera ‘Peter Grimes’ opgevoerd.Ook de jaarlijkse museumactie Help Pake en Beppe de vakantie door, een concert van het Baroktrio van het Noord Nederlands Orkest en het nieuwe stuk van toneelgroep It Moat Kinne uit Broeksterwâld kwamen aan bod.Teake Damstra van het jubilerende Koninklijke Damstra Installatietechniek was deze week Ondernemer van de Week. Hij vertelde over de bijzondere historie en de toekomst van dit nu 110-jarige bedrijf.

De Weekend Nieuwsshow is iedere zaterdag tussen 11:00 uur – 14:00 uur te beluisteren op RTV NOF en terug te luisteren in de herhaling op zondag. Ook een interessant onderwerp? Mail naar wns@rtvnof.nl.

 

terug naar overzicht
Sabine Tichelaar van Werkgroep HallumWethouder Jelle Boerema over de ontwikkeling van het LauwersmeergebiedToneelvereniging 'It Moat Kinne' over 'De Broek oan See'Jaap van der Boon over de komende activiteiten in de Schierstins Feanwâlden
© Foto's: Waatze Kerkstra

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie