Kunstenaar Jan Loman in woord en beeld · Foto('s): Gerhild van Rooij
  Gerhild van Rooij

Kunstenaar Jan Loman in woord en beeld

donderdag 07 oktober 2021

ALDTJERK/LEEUWARDEN – Gerhild van Rooij geeft donderdag 7 oktober van 12:30 tot 13:30 de lunchlezing ”Friesland in woorden en beelden van Jan Loman” in Tresoar, Boterhoek 1, Leeuwarden aanmelden zie Tresoar.nl (geen QRcode gevraagd). De Tentoonstellingen Jan Loman Grensoverschrijdend  zijn t/m 31 oktober te zien in Tresoar: ma t/m vrij, 10:00 – 17:00, tresoar.nl en in Galerie Bloemrijk Vertrouwen wo t/m za 12:00 – 17:00, of op afspraak, gbv-artallery.nl

De lezing en tentoonstellingen maken deel uit van het Project Jan Loman in 2021, dat een ode is aan Jan Loman (1918-2006). Mede initiatiefnemer Bert Looper en gastcurator Gerhild van Rooij openen openden op 20.08.2021 de dubbelexpositie Jan Loman Grensoverschrijdend in Tresoar in Leeuwarden en Galerie Bloemrijk Vertrouwen in Aldtsjerk die samen een geheel vormen en laten zien wie de multidisciplinaire kunstenaar, geodeet, vormgever,  fotograaf, auteur, mecenas, kunstpromotor, concertorganisator en galeriehouder en echtgenoot Jan Loman was.  Zijn werk is verrassend veelzijdig en actueel en hij  maakte veel meer dan het waddenlogo voor de waddenvereniging dat zijn bekendste werk is.

In  zijn werk bracht hij ook Friesland in beeld, de provincie waar hij geboren is in Bolsward, opgegroeid in Gorredijk, de oorlog heeft doorgebracht in Leeuwarden en waar hij het grootste deel van zijn leven woonde in Beetsterzwaag. Bij de opening was er al de presentatie  van de leporello eigen wize, met 5 door Gerhild van Rooij vertaalde in het Fries haiku van Jan Loman (Fries)  en ook de presentatie van de  Nederlandse artpressbundel, haiku Jan Loman in gedachten  van Gerhild zelf. Tevens waren er die middag drie premières. De première van de animatiefilm  van de haiku  van Jan Loman over Willemsduin op Schiermonnikoog in Tresoar en Galerie Bloemrijk Vertrouwen de première van de animatiefilm van de haiku van Loman over  Bolsward. Anne Fie  Salverda  maakte beide animaties die gedurende de tentoonstelling in de galerie en in Tresoar te zien zijn. De derde première is de Slideshow Jan & Sjouk/Deetje Loman door Elsalie Dekker, met biografische foto’s van het echtpaar Loman, die alleen te zien is in de galerie. Vanaf de opening  is ook het archief Documentatie Loman van Gerhild van Rooij openbaar en op afspraak in te zien.

De Lunchlezing Disciplines alleskunner Jan Loman  door Gerhild van Rooij op 23.09.2021 is gestreamd en nog t/m 31 oktober te zien op youtube. Ook de boekpresentatie Grensoverschrijdend de haiku van Jan Loman  / Grinskrusend de haiku fan Loman op 30.09.2021 is nog op youtube te zien, met de Haikuvoordracht door Pieter Duijff en Gerhild van Rooij en uitreiking van het 1e exemplaar aan Nelleke IJsenagger, directeur van de Fryske Akademy, die lovende woorden sprak over deze uitgave die in meer opzichten grensoverschrijdend is, in disciplines locaties en misschien ook wel voor het voorstellingsvermogen. Van de ruim 80 haiku  van Loman is nu ook een audio opname beschikbaar in  Fries en Nederlands, opgenomen door Bob Pillen van de Hitfabryk in Gytsjerk en op verzoek te beluisteren, inclusief enkele haiku in Engels, Duits en Noors.

De Lunchlezing van Gerhild van Rooij  van 07.10.2021 heeft als onderwerp  Friesland in woorden en beelden en kan zonder QR code gratis bijgewoond worden in Tresoar Boterhoek 1, Leeuwarden.
Deze lezing wordt ook gestreamd.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Kunstenaar Jan Loman in woord en beeld · Foto('s): Gerhild van Rooij
Kunstenaar Jan Loman in woord en beeld · Foto('s): Gerhild van Rooij
  Gerhild van Rooij

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio