VIDEO: Kunstwerk onthuld op Halvemaanspoortbrug

Vrijdag 07-09-2018
DOKKUM - Op de Halvemaanspoortbrug is vrijdagmiddag tijdens de Admiraliteitsdagen met medewerking van Shantykoor ‘De Admiraliteitssjongers’ een nieuw kunstwerk onthuld. Het kunstwerk is gemaakt ter nagedachtenis aan de omgekomen zeerovers in het jaar 1630.

Twee kapiteins van de Dokkumer Admiraliteit namen toen vijf zeerovers gevangen. Deze mannen voeren al rovend langs de kust van Fryslân. In Dokkum stond een galg aan de kade, waaraan ze werden opgehangen. Dit trok zoveel bekijks dat de Kettingbrug bijna bezweek onder het gewicht van alle toeschouwers.

Nu, bijna 400 jaar later, werd op deze plek een kunstwerk onthuld om op symbolische wijze aandacht te geven aan de doden die hier zijn gevallen. De kraai is ontworpen door Frank van Dijk, een kunstenaar maar ook interieur- en meubelontwerper uit Dokkum.

Onder leiding van Sipke Jan Bousema werd het kunstwerk voor het eerst getoond aan het geïnteresseerde publiek. De onthulling van het kunstwerk viel samen met het binnenvaren van twee garnalenkotters, het ten gehore brengen van het herontdekte zeeroverslied uit 1630 en het lossen van kanonschoten vanuit het gerestaureerde kanon bij de brug.

De Admiraliteitsdagen zijn van 6 t/m 9 september. RTV NOF doet het hele weekend live verslag via radio, televisie, website en sociale media.

 

 

 

 

 terug naar overzicht
Kunstwerk onthuld bij HalvemaanspoortbrugEen kanonschot hoort er bij. Meer foto's, info en een video op www.rtvnof.nl
© Foto's: Bote Sape Schoorstra


Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie