Landelijke ontwikkelprijs voor Oostergo

vr. 1 februari · 00:002008 · 00:00 · Bauke

Afgelopen donderdag werd in congrescentrum de Reehorst te Ede een symposium gehouden met als titel: Kansrijk Matchen.

RECLAME

Afgelopen donderdag werd in congrescentrum de Reehorst te Ede een symposium gehouden met als titel: Kansrijk Matchen. Het symposium voor en door de Sociale Werkvoorziening, werd georganiseerd door o.a. Cedris, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, TNO en SBCM. Een twaalftal Sw-bedrijven was door de organisatoren geselecteerd om een workshop te verzorgen rond het thema: Hoe zorgt u dat mensen met een Sw-indicatie aansluiting vinden op de arbeidsmarkt van nu?


De wet sociale werkvoorziening (Wsw) legt steeds meer de nadruk op het plaatsen van medewerkers op reguliere werkplekken in plaats van binnen de muren van de Sw-bedrijven. Van groot belang daarbij is dat de medewerker op een passende werkplek terechtkomt, met andere woorden dat er sprake is van een goede match tussen de persoon en de aangeboden werkplek.


De twaalf geselecteerde bedrijven lieten tijdens het symposium zien op welke wijze zij in 2007 invulling hebben gegeven aan het succesvol en duurzaam plaatsen van medewerkers buiten de beschutte muren van het Sw-bedrijf. De verschillende oplossingen varieerden van joint ventures met het bedrijfsleven tot marketingconcepten, matchinginstrumenten tot partnerships met bedrijven en instellingen.


Oostergo Dokkum plaatste zich bij de drie beste ontwikkelbedrijven en werd bekroond met de 2e prijs, bestaande uit een glazen sculptuur. Het kunstwerk bestaat uit een puzzelstuk en Ying en Yang elementen en staat symbool voor aandacht, ontwikkeling en evenwicht.


De kern van de visie van Oostergo is dat kansrijk matchen pas mogelijk is als de Sw-organisatie er voor kiest alle medewerkers op reguliere werkplekken te plaatsten. Dat impliceert dat Oostergo ervan overtuigd is dat iedereen met een Wsw indicatie buiten de beschutte omgeving van een Sw-bedrijf kan werken. Uiteraard moet dan wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. De eindconclusie is dat de Wsw niet langer bestaansrecht heeft als instituut maar als regeling.


We zijn de sociale werkplaats voorbij, zo is de stelling van algemeen directeur Jan de Boer. Productie en detachering binnen één en dezelfde organisatie gaan niet samen: productie belemmert detachering en detachering belemmert productie. De oplossing voor dit dilemma is productie overlaten aan ondernemers en het ontwikkelen, plaatsen en begeleiden van mensen met een Wsw indicatie overlaten aan Oostergo.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.