Leerlingen De Saad verzorgen herdenkingsplechtigheid

Dinsdag 14-05-2019
DAMWÂLD - Aanstaande zaterdag, 18 mei 2019, is het 77 jaar geleden dat er vlakbij De Frijstȇd in Damwâld een Engelse bommenwerper neerstortte. Het vliegtuig was opgestegen vanaf Bradwell Bay in Engeland en had als doel de landende en vertrekkende nachtjagers vanaf de toen Duitse luchtmachtbasis in Leeuwarden te hinderen. Deze nachtjagers zouden anders Engeland bombarderen of de schepen op de Noordzee met munitie bestoken. De vier mannen aan boord waren zich er niet van bewust dat dit hun laatste vlucht zou zijn. 

Leerlingen uit de derde klassen van Chr. MAVO De Saad hebben zich de afgelopen geschiedenislessen verdiept in de bijzondere vlucht van deze mannen. Door hier zelf mee bezig te zijn kwamen opmerkingen naar boven als: ‘Had ik in plaats van deze mannen durven gaan? Zij gaven hun leven voor onze vrijheid!  Wat zullen ze bang zijn geweest toen het vliegtuig neerstortte. Wat een verdriet voor hun families’. Dat de piloot als enige, met zware brandwonden, de crash overleefde en de rest van de oorlog een Duitse krijgsgevangene was, maakte ook veel indruk.

Deze week zijn de leerlingen naar het monument aan De Frijstȇd gefietst en hebben daar een herdenkingsplechtigheid verzorgd. Er zijn gedichten voorgelezen en er zijn bloemen gelegd. Zo hebben zij de mannen aan boord van de in mei 1942 gecrashte Boston W8318 eer bewezen.

terug naar overzicht
Leerlingen De Saad verzorgen herdenkingsplechtigheidLeerlingen herdenken slachtoffers van de in mei 1942 gecrashte Engelse bommenwerper.Leerlingen De Saad verzorgen herdenkingsplechtigheid
© Foto's: Koos Scherjon

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie