Leerlingen school Bochum brengen tegenbezoek aan Lauwers College · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Leerlingen school Bochum brengen tegenbezoek aan Lauwers College

vrijdag 08 juni 2018

Zes leerlingen en twee docenten van de Matthias-Claudius-Schule uit Bochum hebben de afgelopen week een tegenbezoek gebracht aan het Lauwers College in Buitenpost. Het werd een uiterst plezierige en leerzame visite met een meerwaarde op vele terreinen.

Het verrijkingsaspect is ook een van de doelen die het Lauwers College nastreeft met de internationalisering. De uitwisseling met de Duitse school – in november waren de leerlingen en docenten van het LC in het Ruhrgebied – is de eerste stap in dat proces. Het is de bedoeling van het Lauwers College om de internationalisering van het onderwijs de komende jaren verder uit te bouwen.

Van maandagmiddag tot en met vrijdagochtend hadden de tweedeklassers Hilda, Rosaliek, Rianne, Marissa, Mette en Antje hun Duitse leeftijdsgenoten ‘over de vloer’. De LC-leerlingen waren eind vorig jaar te gast bij de gezinnen van Mona, Neele, Annabel, Laureen, Marie en Lia. Zij reisden naar Friesland in gezelschap van hun docenten Müller en Eberhardt, die respectievelijk bij hun collega’s Harm Sterenberg en Rynette Leenstra verbleven.

Op dinsdag en woensdag volgden de leerlingen de reguliere lessen op het Lauwers College. Op de donderdag toog het hele gezelschap naar Groningen voor een cultureel, educatief en ontspannend uitje. Buiten de schooltijden werden allerhande activiteiten ondernomen die de LC-scholieren normaal gesproken ook doen, zoals sport en recreatie. Ook werden er extra dingen voor de gasten uit Bochum op touw gezet. Dat stelden de zes meiden van de Matthias-Claudius-Schule zeer op prijs. “Dat hebben zij ‘toll gemacht’”, klonk het complimenteus.

Waar de LC-leerlingen zich eind vorig jaar in het economisch hart van Duitsland over tal van zaken verbaasden, zo verwonderden de Bochumer scholieren zich dit keer volop in Buitenpost. Los van het verschil in onderwijsmethodiek – in Duitsland wordt onder andere veel meer met thema’s en in groepen gewerkt – viel het ‘lossere klimaat’ bij het Lauwers College de oosterburen op. De Duitse tieners hebben het idee dat hun Fries-Groningse leeftijdsgenoten te maken hebben met minder strenge regels en dito docenten. “De leraren zijn hier ontspannener en ongecompliceerder.”

Dat ze buiten de lesuren op het Lauwers College hun telefoon mochten gebruiken, vonden de gasten helemaal top. Binnen de muren van de Matthias-Claudius-Schule – de school won onlangs een prestigieuze Duitse onderwijsprijs – is het gebruik van de mobiel verboden, ook buiten de lessen en in de pauzes. “Het is cool om in de pauzes ‘das Handy zu benutzen’,” glimlachten de Bochumer scholieren over de gang van zaken in en rond de Buitenposter zitkuil.

Ook het vervoer van en naar school gaat bij het Lauwers College heel anders dan in de grote stad Bochum (ongeveer 375.000 inwoners). Omdat het simpelweg te gevaarlijk is om in het heuvelachtige gebied door het drukke, chaotische verkeer op de fiets richting de Matthias-Claudius-Schule te gaan, maken de leerlingen gebruik van het openbaar vervoer of worden ze door de ouders gebracht. Het leeuwendeel van de Bochumers ging de afgelopen week op de fiets naar het gebouw aan De Hoefslag. Die tochtjes door de ‘prachtige natuur’ van het gevarieerde Friese-Groningse coulissengebied werden met veel genoegen gemaakt. “Das war super. Es machte viel Spaß.”

Behalve de leerlingen beleefden ook de beide docenten van Matthias-Claudius-Schule een prima weekje op het Lauwers College. “Het is geweldig dat wij hier bij de lessen aanwezig mogen zijn”, stelde Eberhardt. “Er gaat een wereld voor ons open. We hebben veel ideeën opgedaan en impulsen gekregen.” Eberhardt en zijn collega Müller zagen ook een duidelijke overeenkomst tussen de beide scholen. “Hier is eveneens veel respect voor elkaar. Dat is heel waardevol.”

Fotobijschrift:
De leerlingen en de docenten van het Matthias-Claudius-Schule samen met hun ‘Buitenposter’ leeftijdsgenoten en collega’s bij het Junior College van het Lauwers College. Foto: Lauwers College

Auteur: Redactie RTVNOF

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 16:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 16:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2023 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio