Lezing over weer bij Passage door oud – meteoroloog
Donderdagavond 28 nov was de heer Henk Louwsma uit Stiens, oud-meteoroloog van de Vliegbasis Leeuwarden gastspreker bij Passage in Pro Rege in Kollum. Dhr Lousma vertelde over bekende, maar vooral minder bekende zaken die het weer betreffen.
Donderdagavond 28 nov was de heer Henk Louwsma uit Stiens, oud-meteoroloog van de Vliegbasis Leeuwarden gastspreker bij Passage in Pro Rege in Kollum. Dhr Lousma vertelde over bekende, maar vooral minder bekende zaken die het weer betreffen.
Hij begon zijn lezing met de aanwezigen een aantal dia’s te tonen van herkenbare weersituaties en wilde dan van ons weten of wij kijk op het weer hadden. Gelukkig hadden de meeste aanwezigen daar geen moeite mee. Indrukwekkend waren de beelden die lieten zien wat de gevolgen van een zwaar zomers onweer kunnen zijn: hagel, windstoten, wateroverlast en zo meer.
Vervolgens nam de heer Louwsma ons mee naar het tv-weerbericht van acht uur ’s avonds, waar we altijd wel een satellietfoto en een plaatje van de buienradar te zien krijgen. Hij legde ons uit, waar die satellieten zich bevinden (op zo’n 36.000km boven de aarde!) en hoe ze werken. Met heel veel apparatuur komt er ieder kwartier een foto naar de aarde. Verder legde hij uit, hoe die satellietfoto op ons tv-scherm komt .
Na de pauze werd het noorderlicht uitgelegd. Op zich blijkt dit verschijnsel niets met “het weer” te maken te hebben, maar veeleer met de activiteit van de zon. En omdat die zonneactiviteit de komende jaren groter wordt, is de kans dat we het in het noorden van ons land ook vaker te zien krijgen, groter. Prachtige dia’s, een korte uitleg over dit fraaie natuurverschijnsel en een schitterend filmpje van de NASA, gefilmd door astronauten vanuit het ruimteschip ISS.
Vervolgens stond het onderwerp “buienradar” op het programma. Radar-radiosignalen worden vanaf de radar bij het KNMI in De Bilt uitgezonden, kaatsen terug tegen miljarden neerslagdruppeltjes en worden door een computerprogramma in kleuren omgezet: hoe donkerder de kleur, hoe groter het druppeltje en hoe zwaarder de neerslag. Voor de computerbezitters onder ons vertelde de heer Louwsma nog wat de voordelen en de beperkingen van buienradar.nl zijn.
Tot slot werden nog enkele misverstanden over het weer uit de weg geruimd, over bij voorbeeld de pijltjes die de windrichting aangeven en de verwachte maximumtemperaturen die het weerbericht opgeeft. Velen van ons wisten niet, dat de maximumtemperatuur twee uur na de hoogste zonnestand valt. We zijn nooit te oud om te leren!
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.