Libertas doet goede zaken in Zwolle · Foto('s): Jouke Dantuma
  Jouke Dantuma

Libertas doet goede zaken in Zwolle

zaterdag 09 maart 2024

ZWOLLE – Als trainer moet je engelengeduld hebben om aspecten waar je op trainingen aan werkt, terug te zien in wedstrijden. Hoewel de uitwedstrijd tegen Exstudiantes niet de boeken in zal gaan als hoogstaand, zag trainer-coach Symen Abe Hoekstra toch met tevredenheid op een aantal wedstrijdmomenten terug. Libertas won de wedstrijd trouwens dik verdiend met 6-3 en nestelde zich hiermee op plek drie in de eredivisie.

Wat waren die momenten die voor een leek wellicht minder zichtbaar zijn? Bijvoorbeeld toen niet alleen de bal maar ook aanvoerster Frida Bremer dreigde Sam Bosma te passeren. Een perfect blok voorkwam erger. Of de tweedoelpunten die Linda Bosma en Silke van der Wal met een punter scoorde. In dit rijtje hoort ook het tweede doelpunt van Marissa Elzinga thuis. Jildou Koning stormde alleen op keepster Alissa Visch af. Op teken van Elzinga, die achter haar liep, legde zij de bal terug i.p.v. zelf te schieten. Dezelfde Marissa Elzinga leek in de eerste helft op weg naar een onvervalste hattrick. Omdat de scheidsrechter niet floot, terwijl een speelster van Exstudiantes geblesseerd op de grond lag, ging zijn onverdroten door en passeerde Visch voor de derde keer. Onsportief? Absoluut niet! Vaak worden blessures geveinsd. Coach Hoekstra hamert erop in dit soort situaties eerst te scoren, dan kijken of het daadwerkelijk een ernstige blessure betreft. Zo ja, dan de tegenstander bij de eerste beste gelegenheid vrije doorgang te verlenen om een doelpunt te scoren.

Libertas trof in deze wedstrijd weinig tegenstand. Het recept van Exstudiantes was duidelijk. Lange ballen van keepster Alissa Visch op de spitsen. Verdedigend had Thirza Leistra en keepster Laura Hummel hier weinig moeite mee. Het gevaar bij de Zwollenaren kwam met name van Jessie Prijs. Vlak voor rust scoorde zij de 1-3. Maar Lotte Bosma liet Libertas met een rollertje toch nog met een marge van drie doelpunten rusten.

Na de pauze liet Libertas eventjes de teugels vieren. Binnen een paar minuten leek het mis te gaan. Jessie Prijs verraste Laura Hummel voor de tweede keer in de korte hoek en Lauri Weijkamp frommelde uit een corner via Hummel de bal in het doel. Linda Bosman en Silke van der Wal maakte ieder met een doelpunt snel aan alle onzekerheid een einde. Met drie verdiende punten verlieten de Friezinnen de stad van de Blauwvingers.

Auteur: Redactie RTV NOF

• 00:00 - 08:00
  • 08:00 - 09:00