WESTERGEEST – Donderdag 16 december is voor het eerst lisdodde geoogst van het lisdoddeteeltveld in Westergeest. Het veld is in 2019 aangelegd bij campingboerderij de Hammerslag en maakt onderdeel uit van het ‘Better Wetter’ onderzoeksprogramma.
In dit programma wordt onderzocht of lisdoddeteelt een alternatief kan zijn voor boeren in de veenweidegebieden.
De boer
Boer en ondernemer Jan Hania beheert de velden. Jan Hania is 2 jaar geleden op een stuk van zijn grond overgestapt op de lisdodde. “Je moet iets proberen voordat je weet of het werkt. En bij de teelt van lisdodde zat een goed verhaal”, aldus Jan Hania. De oogst van deze week is een voorbeeld voor andere boeren, om te laten zien wat er mogelijk is.
Leveren aan de bouw
De oogst wordt geleverd aan Bouwgroep Dijkstra Draisma voor toepassing in de bouw. Coen Verboom van Bouwgroep Dijkstra Draisma: “Dit is een uniek moment, een primeur waarbij we geteelde lisdodde geleverd krijgen door een lokale boer. De boer wordt daarmee een onderdeel van de circulaire bouw.” Verboom vervolgt: “Deze lisdodde, ook wel bekend als de ‘sigarenplant’, verwerken wij tot isolatiemateriaal. Met dit isolatiemateriaal realiseren we duurzame woningen, met een negatieve CO2-uitstoot. Dit betekent grote winst voor het milieu.”
Door het gebruik van biobased materialen, zoals lisdodde, wordt CO2 vastgelegd en omdat het lokaal verbouwd is wordt stikstofuitstoot door transport voorkomen. Twee problemen die op dit moment veel aandacht vragen in Nederland. Door het materiaal lokaal te verbouwen, te verwerken en toe te passen vormt het ook een belangrijk onderdeel van de lokale circulair bouwketen. De biobased materialen kunnen een interessante aanvulling zijn voor boeren, als alternatief verdienmodel.