Literatuurprijs Schiermonnikoog 2022: column ‘NATUUR LEEFT?’ · Foto('s): Archieffoto RTVNOF
  Archieffoto RTVNOF

Literatuurprijs Schiermonnikoog 2022: column ‘NATUUR LEEFT?’

donderdag 13 januari 2022

SCHIERMONNIKOOG  – De Werkgroep Literatuurprijs Schiermonnikoog organiseert dit jaar een columnwedstrijd met als thema NATUUR LEEFT? De opdracht is: schrijf een verrassend, ironisch, boos, uitdagend, hemeltergend, discussie uitlokkend, stijlvol, eigenwijs, satirisch of stevig stukje over het thema. In de vorige twee edities ging het om een gedicht en een Zeer Kort Verhaal. Er waren ruim 250 inzendingen uit heel Nederland, en ook uit België en Duitsland en zelfs  uit Vietnam.

De keus NATUUR LEEFT? is ingegeven door de vele discussies over een hoogspanningskabel onder Schiermonnikoog door het kwetsbare natuurgebied en de Waddenzee en over booreilanden in de Noordzee en in de Waddenzee boven het Friese Ternaard. Deelnemers hoeven zich echter niet te beperken tot wat er gebeurt in en om de Waddenzee. Met het vraagteken daagt de werkgroep deelnemers uit om een eigen visie op de toekomst van de natuur te geven en op de verhouding mens en natuur.

De jury bestaat uit: Ineke van Gent, burgemeester van Schiermonnikoog, Simone de Boer, voorheen bibliothecaris Schiermonnikoog, en Koos Dijksterhuis, columnist van het landelijke dagblad Trouw en schrijver van natuurboeken. De jury van de Literatuurprijs Schiermonnikoog 2022 beoordeelt alle ingezonden columns anoniem.

De wedstrijd wordt georganiseerd in samenwerking met Bibliotheek Schiermonnikoog/Noord Fryslân en ondersteund door Havenrestaurant Wad Anderz, Hotel Brasserie Brakzand en Kolstein Lifestyle & Boeken. De Werkgroep is samengesteld uit: Josine Olgers, Stichting NoorderBeeld, Romy Dam, Kunstgroep Sjain, Thom Verheul, documentairemaker, en Gerard Beentjes, De Literaire Werkplaats.

Iedere deelnemer mag één column insturen, vanaf 15 januari 2022 tot en met 1 september 2022 naar het mailadres natuurleeft@gmail.com. De column heeft minimaal tweehonderd en maximaal vierhonderd woorden. Deelnemers kunnen het wedstrijdreglement opvragen via het mailadres. De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 1 oktober 2022, tijdens het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog.

 

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Lytse klankjes
  Lytse klankjes is een geestelijk programma bij RTV NOF voor de jonge luisteraars.
 • 19:00 - 21:00
  Leafde foar muzyk
  Klaske neemt je mee in haar liefde voor muziek, met de mooiste muziek door haar uitgekozen.
 • 21:00 - 23:00
  De Smachtwacht
 • 23:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Externe Radio · Vrijwilliger worden?