LOB-dag kriskras door Dokkum · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

LOB-dag kriskras door Dokkum

zaterdag 11 november 2023

DOKKUM – Kriskras fietsten ze door de stad, leerlingen van Dalton Dokkum en het Dockinga College. Met het oog op de toekomst gingen de scholieren woensdag ‘on tour’ langs tal van ondernemingen in Dokkum.

,,Interessant én verrassend”, luidde een van de reacties bij de blik achter de schermen van een bedrijf. De opmerking over de LOB-dag – LOB staat voor loopbaanoriëntatie en -begeleiding – kreeg bijval van klasgenoten. ,,Dit is zeker leuk. Je krijgt een goede indruk wat er zich afspeelt en wat er allemaal bij komt kijken.”

De circa 370 derde- en vierdejaars vmbo-tl, havo- en vwo-leerlingen waren in kleine groepjes te gast bij negentien techniek en technologie gerelateerde ondernemingen. Zij gaven maar wat graag hun bezoekers een kijkje in de keuken. ,,De leerlingen zijn onze toekomst. Zo simpel is het. We hebben ze gewoon heel hard nodig”, vertelde één van de ondernemers. ,,Met alle liefde doen we aan dit soort activiteiten mee. Dit is ook heel waardevol voor de regio.”

Elke scholier bezocht twee bedrijven naar keuze. De leerlingen kregen presentaties voorgeschoteld en werden rondgeleid. Hier en daar was er eveneens een doe-activiteit en / of een prijsvraag. Eén onderneming nodigde de scholieren uit op een nieuwbouwlocatie van een bedrijvenpand. Daar kregen ze onder meer een indruk van het bouwproces en de participanten bij een dergelijk project. ,,Het is niet alleen een timmerman. Er zijn zo’n zeventig partijen bij betrokken. Het is een complex geheel; het moet goed georganiseerd worden.”

De ondernemingen die de leerlingen van Dalton Dokkum en het Dockinga College over de vloer kregen, waren Holtrop & Jansma, Hiatus, Ensel staalkonstrukties, Dokkumer Vlaggen Centrale, NNDI, SMI Groep, Bouwgroep Dijkstra Draisma, Repos Graveer- en Freestechniek, Bijlstra Installaties, Bouwbedrijf van der Werff, Kabelnoord, Probo, Pranger en Rosier Installaties, Veenma Mechanisatie, Qomplex, Jager RVS, Cluster Iepenbiere Romte van de gemeente Noardeast-Fryslân, Raadsma en Alliander.

De LOB-dag werd mede op poten gezet door het project Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland (STO-NOF) en Kennislab Noordoost Fryslân, de regionale netwerkorganisatie van scholen, universiteiten, lokale overheden, bedrijven en instellingen. ,,Het was ontzettend leuk”, zo klonk het vanuit de organisatie. ,,Er was een enorme gastvrijheid bij de ondernemers.”

Voor het ontvangen van leerlingen móet je gewoon tijd maken, stelde één van de deelnemende bedrijven. ,,Het is toch hartstikke leuk dat ze buiten de schoolse omgeving ergens kunnen kijken. Zo krijgen ze een beetje een idee waar het om gaat.” Een collega-ondernemer onderstreepte het belang van het visuele aspect van de bezoeken. ,,Dit is mooi om te doen. We zijn in het voorjaar ook een keer op school geweest. Maar machines kun je niet meenemen…”

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
LOB-dag kriskras door Dokkum · Foto('s): Eigen foto's
LOB-dag kriskras door Dokkum · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?