DOKKUM – Al tien jaar is Loes Brouwer cafébaas bij het Alzheimer Café in Noordoost-Friesland. Maar ‘baas’ vindt ze eigenlijk een groot woord. Loes leidt het Alzheimer Café en zorgt er samen met de werkgroep Alzheimer Café en gastvrouwen/heer voor dat de avonden bij het Alzheimer Café goed voorbereid en verzorgd worden! “Ik vind het belangrijk dat mensen zich welkom voelen, dat ze gezien worden.”
Eén keer per maand wordt het Alzheimer Café georganiseerd. Als café willen we graag een plek zijn waar mensen met dementie en hun naasten elkaar in een ongedwongen veilige omgeving ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Ook is het een plek waar je informatie en voorlichting krijgt over dementie. Wat is dementie en wat doet het met je en met je omgeving.
Het woord ‘café’ is bewust gekozen: het staat voor een warme, open sfeer waarin iedereen zichzelf mag zijn. De werkgroep kiest ervoor om een paar keer per jaar de nadruk te leggen op gezelligheid en ontspanning; zoals samen uit eten, een Sinterklaasavond of een gezellige zomeravond. Het Alzheimer Café is een onderdeel van Alzheimer Nederland, maar wordt ondersteund vanuit welzijnsorganisatie Yfke samen met de werkgroep Alzheimercafé. Deze werkgroep wordt gevormd door medewerkers van Interzorg, Kwadrant, Thuiszorg Friese Land, Buurtzorg en Stichting Yfke. Loes maakt als vrijwilliger deel uit van deze werkgroep.
Tien jaar geleden vroeg een collega of Loes haar wilde opvolgen als werkgroep lid van het Alzheimercafé. Op dat moment was de werkgroep op zoek naar een nieuwe cafébaas. Dit leek Loes wel wat. Haar motivatie? Een persoonlijke ervaring: “Mijn vader had dementie in een tijd waarin er nog weinig bekend was over deze ziekte. Ik zag wat het met hem deed, maar ook met mijn moeder als mantelzorger. Het gebrek aan informatie maakte het lastig. Daarom vind ik het belangrijk dat mensen nu wél toegang hebben tot kennis en ondersteuning.”
Vrijwilligerswerk wordt niet betaald en toch maakt het je rijk
“Je geeft iets, maar je krijgt er zoveel voor terug. Ik mag mijn talenten en eigenschappen delen, en dat geeft me energie.” Eén van die talenten is zingen, dit doet Loes samen met haar man die hen begeleidt op de gitaar. Soms kan één enkel liedje duizend herinneringen naar boven halen. Er komen regelmatig muzikanten langs in het Alzheimer Café, ook Loes en haar man Knillis laten zo nu en dan van zich horen. Samen zingen maakt blij!
Gastsprekers bij het Alzheimer Café
Elke maand komen er verschillende gastsprekers. Iedere spreker en iedere avond is weer anders. Eén van onze gastsprekers Marinus van den Berg verwoordde zijn ervaring als spreker bij het Alzheimer Café als volgt; “Het was donker en het regende midden in de nacht nog steeds, maar ik werd wakker met de herinnering aan die bijzonder avond in wat geen café is maar een Alzheimer Café heet met een baas. Eerder een herberg met vriendelijke gastvrouwen en mensen die weten dat je ook in de winter plaatsen nodig hebt waar het code groen is”.
De kracht van professionals en vrijwilligers
In de tien jaar dat Loes cafébaas is, is ze heel veel mooie, bijzondere en gedreven mensen tegengekomen met een warm hart voor de medemens met dementie. Zowel vrijwilligers, als mensen uit het werkveld. Professionals, die vaak naast hun werk, tijd maken om hun kennis en ervaring te delen in het Alzheimer Café. Iemand die een eigengemaakt gedicht met ons deelt, of iemand die voor alle gasten een vergeet-mij-niet-popje heeft gehaakt.
Waarom vrijwilliger worden bij het Alzheimer Café?
Loes moedigt anderen aan om vrijwilliger te worden bij het Alzheimer Café, vooral als je al ervaring hebt met iemand met dementie. “Veel mensen twijfelen: kan ik dit wel? Hoe goed moet ik zijn? Zolang je je medemens op het oog hebt, kun je veel betekenen. Misschien meer dan je denkt!”
Wil jij bijdragen aan een waardevolle avond voor mensen met dementie en hun naasten?
Denk er eens over na om vrijwilliger te worden bij het Alzheimer Café! Neem contact op met Yfke voor meer informatie. Bel naar 0519-29 22 23 of mail naar info@wijzijnyfke.nl.