Marijke Groenewoud Nederlands kampioen na spiegelgladde skeelermarathon · Foto('s): Omrop Fryslân | Andor Faber
  Omrop Fryslân | Andor Faber

Marijke Groenewoud Nederlands kampioen na spiegelgladde skeelermarathon

zaterdag 25 juni 2022

ACHTERVELD – Marijke Groenewoud is zaterdag Nederlands kampioen skeeleren geworden op de marathon. In een regenachtig en daardoor spiegelglad Achterveld kwam de Hallumse solo over de finish. Het is de tweede Nederlandse titel van Groenewoud op het NK. Vrijdag was ze al met overmacht de beste op de puntenkoers schrijft Omrop Fryslân.

De 23-jarige Groenewoud liet zich sterk zien zaterdag bij de marathon. Ze reed veel op kop van het peloton, dat op jacht was op Britt Qualm. Ze was alleen weg en kreeg een halve minuut. Maar met dank aan Groenewoud en haar ploeggenoot Elisa Dul werd Qualm vijftien rondjes voor het einde weer bijgehaald.

Middenhandsbeentje gebroken

Het had zaterdag overdag ook al geregend in Achterveld, waar op het straatparcours het NK werd gereden. Daardoor was de weg al nat. In de slotfase van de marathon begon het opnieuw te regenen en werd de weg nog natter. En daardoor ook nog gladder. Het gevolg was dat verschillende deelnemers onderuit gingen. Eén van hen was Berber Vonk uit Appelscha. Ze reed lang mee in het peloton, maar bij een valpartij heeft ze naar alle gedachten haar middenhandsbeentje gebroken. Ze kon daardoor geen rol spelen in de eindfase. Groenewoud kon dat wel. Op twaalf rondjes voor het einde zocht ze zelf de aanval. Met succes. Ze werd niet meer bijgehaald en kwam solo over de finish voor Lianne van Loon en Beau Wagemaker.

In de afgelopen maanden won Groenewoud al meerdere skeelerwedstrijden. Met dit NK als hoogtepunt. “Vanaf het begin van het seizoen gaat het al goed”, zei ze na afloop. “En de vorm blijft.” Nu heeft Groenewoud naast (marathon)schaatstitels dus ook een skeelertitel binnengehaald. Ze maakte gebruik van de weersomstandigheden. “Ik hoorde dat het zou gaan regenen. Dat is niet mijn sterkste punt, dus ik denk: ik moet wegwezen. En dat lukte.”

De vraag is of dit NK met deze gevaarlijke omstandigheden wel door had moeten gaan. De rijders hebben dat wel nagevraagd bij de wedstrijdleiding, zo zegt de winnares. “De jury zei: pas de techniek maar aan. In de eerste ronde hingen er al een paar in de hekken. Ik denk dat er over de hele wedstrijd maar vijf zijn blijven staan.” Waaronder Groenewoud dus. Hoe heeft ze dat gedaan? “Dat vraag ik mezelf ook af. Ik denk dat ik morgen wel spierpijn in mijn liezen heb”, lacht ze.

De Nederlandse titel betekent niet dat Groenewoud nu ineens nog meer skeelerambities heeft. Het Europees kampioenschap skeeleren, aan het einde van de zomer, past bijvoorbeeld niet in haar programma. Ook het NK skeeleren op de baan, over een paar weken, slaat ze over. Haar focus blijft op het schaatsen.

Jorrit Bergsma start niet

Bij de mannen ging Jorrit Bergsma vanwege de gevaarlijke weersomstandigheden niet eens van start. Hij stond wel op de startlijst, maar wilde geen risico nemen en besloot om niet mee te doen. Zijn ploeggenoot Harm Visser uit De Westereen deed dat wel, en moest het bekopen. Hij kwam twee keer ten val en moest de wedstrijd verlaten. Ronald Haasjes werd bij de mannen Nederlands kampioen, voor Bart Hoolwerf en Gary Hekman.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?