PvdA: Meer toewijding en ambities nodig in provinciale plannen · Foto('s): 

PvdA: Meer toewijding en ambities nodig in provinciale plannen

woensdag 22 juni 2016

PvdA wil, samen met D66 en de Partij voor de Dieren, meer daadkracht en visie in de toekomstplannen van de provincie. De zogenoemde kadernota, een tussentijdse stand van zaken waarin het college hun visie voor de komende jaren beschrijft, mist ambities stelt Remco van Maurik (PvdA). “Het is een samenraapsel van reparaties en kleine verschuivingen, terwijl we juist moeten zorgen dat er echte verbeteringen komen.” Namens de PvdA, D66 en PvdD presenteert Van Maurik daarom een ambitiehoofdstuk, waarvan de oppositiepartijen hopen dat het college dit overneemt. “We moeten de positieve energie in de samenleving gebruiken om verder te komen. We moeten de ambitie hebben om Fryslân op alle vlakken beter te maken.”

Meer richting in beleid
Het ambitiehoofdstuk van de drie oppositiepartijen beschrijft een tiental onderwerpen, van onderwijs tot landbouw en van sport en cultuur tot meer inspraak door burgers. Bij elk onderwerp worden verschillende ambities verwoord die, zo benadrukt Van Maurik, meer richting moeten geven aan het provinciale beleid van de komende jaren. “Om te beginnen pleiten we voor intensivering van projecten zoals ‘Ondernemer Coacht Ondernemer’. Een sterke economie met sterke ondernemers is noodzakelijk voor het creëren van werk voor iedereen.” Andere ambities die de partijen koesteren zijn bereikbaar beroepsonderwijs, meer steun voor vakscholen, een snellere aanleg van snel internet – “dit jaar moet de schep de grond in” – en een ‘urgenda’ op het gebied van duurzame energie. “Ons doel is om in 2025 energieneutraal te zijn.”

Voor elkaar zorgen
“We streven naar een Fryslân waarin we voor elkaar zorgen en om elkaar denken”, verklaart Van Maurik. Hij pleit daarom voor huisvesting van vluchtelingen, maar ook voor de aanpak van laaggeletterdheid en armoede. Balans moet ook gezocht worden op het gebied van landbouw en natuur, zo valt te lezen in het ambitiestuk. “Een andere verdeling van subsidies is nodig om biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw meer kansen te geven.” Tegelijk willen de partijen dat het college zich meer tegen gasboringen, zoutwinning en fracking verzet. Wat betreft de inzet voor Culturele Hoofdstad wordt meer toewijding verwacht. Het liefst zien de partijen dat de provincie één of meerdere projecten adopteert. Van Maurik: “Laat zien dat je als provincie iets wilt nalaten en zorg dat het een feest voor iedereen wordt.”

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
PvdA: Meer toewijding en ambities nodig in provinciale plannen · Foto('s): 
PvdA: Meer toewijding en ambities nodig in provinciale plannen · Foto('s): 
  

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio