Met Volledig Pakket Thuis langer thuis wonen · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Met Volledig Pakket Thuis langer thuis wonen

vrijdag 30 juli 2021

BUITENPOST/OENTSJERK – Na een succesvolle pilot in Smallingerland gaan De Friese Wouden, Palet en Elkander (onderdeel van KwadrantGroep) vanaf dit najaar Volledig Pakket Thuis (VPT) breder in Fryslân aanbieden. In Opsterland, Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel en Leeuwarden kunnen ouderen binnenkort gebruik maken van VPT. VPT is bedoeld voor mensen die een indicatie hebben voor langdurige zorg (Wlz) maar nog geen opnamewens in een verpleeghuis hebben. Cliënten ontvangen met VPT de meest passende zorg en ondersteuning thuis waardoor ze langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Een klein team van medewerkers geeft samen met de cliënt en zijn/haar netwerk invulling aan welzijn, ondersteuning, begeleiding en zorg.

Persoonsgerichte zorg en oprechte aandacht zijn de basis van het denken en doen van KwadrantGroep. VPT sluit hier naadloos op aan. Er wordt goed gekeken naar wat de cliënt nodig heeft om prettig en veilig thuis te kunnen wonen. Dat is maatwerk en verschilt per cliënt, samen wordt op een fijne en zinvolle manier invulling aan de dag gegeven.

‘De dagen hebben veel meer inhoud’
Een cliënt van KwadrantGroep kreeg voorheen meerdere momenten hulp op een dag. Het VPT team is nu dagelijks een paar uur achtereen bij hem thuis. ’s Ochtends helpt iemand hem uit bed, doen ze het huishouden, een spelletje en lunchen ze samen. En ’s avonds komt er nog iemand voor de medicatie en drinken ze een kop koffie met elkaar.

“Ik had een hekel aan het gevoel dat alles voor me werd bepaald”, vertelt hij, “maar het VPT team betrekt me juist overal bij. De dagen hebben nu veel meer inhoud en zijn zomaar weer om. Ik ben er heel blij mee.”

Zijn dochter is ook erg tevreden. “Mijn vader is ondanks zijn dementie weer een stuk actiever en zit weer op de praatstoel. Hij is helemaal opgeleefd. Mijn broer, zus en ik hebben hierdoor ook meer rust. Het scheelt heel veel zorgen.’’

VPT sluit aan op visie overheid
De overheid stimuleert ouderen zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. De vergrijzing neemt toe en thuis wonen is een oplossing voor de personeelskrapte in verpleeghuizen en het tekort aan verpleeghuisplaatsen. Veel senioren willen zelf ook graag in hun eigen omgeving blijven wonen. De behoefte aan zorg thuis neemt daarom toe. VPT is een aanvulling op het bestaande zorgaanbod van KwadrantGroep. Naast zorg is er met VPT vooral ook tijd en aandacht voor het welzijn van de cliënt. Dan gaat het bijvoorbeeld om het samen opstarten van de dag, het ondersteunen bij huishoudelijk werk, het verzorgen van de maaltijden, samen even er op uit, maar ook verzorging, verpleging en begeleiding bij dagelijkse dingen.

15 cliënten hebben sinds de start van de pilot in december 2020 gebruik gemaakt van VPT. De nadruk van de zorgvraag ligt op psychosociale begeleiding. Bij de meeste mensen is sprake van een dementieel beeld. De werving van nieuwe teams is inmiddels gestart om cliënten in de genoemde gemeenten zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio